НОВИНИ

Тагарев: България може да се присъедини към операцията в Червено море и Аденския залив

Снимка: МО
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:24, 27.12.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив. Това каза пред журналисти в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев, където участва във възпоменателна церемония по повод 20 години от атентата в Кербала.

България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион. Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция.

Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия, добави Тагарев.

снимки: Министерство на отбраната

Имаме готовност за участие, заяви още министърът и посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници. Българските моряци са в добро състояние, увери Тагарев.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море.

Товарният кораб "Галакси Лийдър" с българи на борда беше пленен от йеменските бунтовници в Червено море в края на ноември.

Плаващ под малтийски флаг кораб "Руен" – българска собственост, беше взет на абордаж след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен на 19 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлияна Янева в поредицата „Спортните таланти на България“
Юлияна Янева в поредицата „Спортните таланти на България“
Стефанос Циципас се прицели в титла от Големия шлем и медал от Париж 2024
Стефанос Циципас се прицели в титла от Големия шлем и медал от Париж 2024