Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тържествена заря-проверка в Панагюрище по случай 146 години от Априлската епопея

от БНТ
20:28, 01.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

С Тържествена заря-проверка в Панагюрище тази вечер беше кулминацията на честванията по повод 146 години от Априлската епопея.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев прие строя на представителните роти от гарнизон Асеновград, които участваха в тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание в града.

Днес сме в Панагюрище, за да преклоним глава пред безсмъртието на героите от Априлското въстание, които и днес служат за пример за родолюбие, отдаденост и саможертва в името на нашата Родина, заяви в словото си Никола Минчев.

Той отбеляза, че през пролетта на 1876 г. от красиво и миролюбиво градче Панагюрище се превръща в най-ярко огнище на въоръжената съпротива. То става символ на силата, решимостта и волята на българите да отхвърлят тиранията и да възстановят своята държава, заяви председателят на Народното събрание.

За съжаление, мнозина панагюрци не оцеляват след Априлската епопея, мнозина не дочакват и лелеяната и платена с живота на много българи свобода. Затова всички ние сме днес тук, за да заявим - тяхното дело, тяхната саможертва и тяхната жажда за свобода не са забравени, подчерта председателят на парламента. Нека бъдем достойни наследници на героите на Априлското въстание, нека си спомняме техните стремежи и като крачим с високо вдигната глава да преодоляваме предизвикателствата пред нас, призова председателят на Народното събрание. Защото, докато помним и почитаме героите си, ще я има и свободна и независима България, заяви той.

На честването присъстваха народни представители, министърът на туризма Христо Проданов, областният управител на Пазарджик Андрей Гечев, висши военни и кметове на общини. Слово произнесе кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Балкан (Ботевград) отстъпи в малкия финал на Балканската лига
Балкан (Ботевград) отстъпи в малкия финал на Балканската лига
Арсенал се върна на четвъртото място след успех в лондонското дерби срещу Уест Хям
Арсенал се върна на четвъртото място след успех в лондонското дерби срещу Уест Хям