НОВИНИ

България отбеляза 146 години от Априлското въстание (Обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 01.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

България отбелязва 146 години от Априлското въстание. Кулминацията на честванията беше в Копривщица. Пред хилядите българи, дошли там, премиерът Кирил Петков заяви, че последователите на Каблешков и Бенковски не са прекланяли глава и не са се страхували от голяма империя, с огромна военна мощ.

През 1876 година първата пушка на Априлското въстание гръмва в Копривщица.Тодор Каблешков пише Кървавото писмо, с което повежда хиляди българи по пътя към свободата.

Времето не може да заличи от паметта ни подвига и саможертвата на въстаниците, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев.

"Тук гръмва първата пушка, възвестяваща че българите не са покорна рая, а народ, който иска да е свободен. От тук Каблешков изпраща "кървавото писмо". Копривщица пише първата страница от героичната и страшна история на Априлското въстание. Затова и днес тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда сред калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои.

Минчев каза още, че днес можем и трябва ясно да заявим, че без Априлското въстание нямаше да я има и свободата на България.

"Изминаха 146 години откакто знамето с извезания надпис "Свобода или смърт" се развя над Копривщица...Поклон пред паметта на героите!"

С цитат от Кървавото писмо премиерът започна словото си. Кирил Петков припомни думите на Тодор Каблешков, с които той призовава и Панагюрище да последва примера на Копривщица: "Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример".

"В това едно изречение се крие истинският български дух, жаждата за независима и свободна България. В това изречение няма нито дума в посока – преклонена глава, сабя не сече, нито има страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ. В тези думи има увереност, жажда за свобода и готовност за лична саможертва в името на свободна България. Има и призив към единство"

Петков призова всички българи да запазят в сърцата си посланията на революционерите.

"Да не ни е страх от никой, който застрашава българския интерес, да действаме, а не да говорим!"

Премиерът напомни, че бъдещето на страната ни зависи от самите нас и от обединението, в името на по-добра България!

Репортер: Николай Райшинов
Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Иванов: Дори и с контузия, можех повече
Ивайло Иванов: Дори и с контузия, можех повече
Президентът Радев: Да не търпим политически шарлатани да разпалват страстите
Президентът Радев: Да не търпим политически шарлатани да разпалват страстите