НОВИНИ

"Европейци": Пътят на една сирийка от войната до мечтания бизнес в Европа

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
15:00, 21.05.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

История за бягство и спасение, за ново начало и надежда ще ви покажем в днешния епизод на "Европейци". За пътя от Сирия до Европа през погледа на една жена, която е стояла с дни на опашките с бежанци, а днес е успешна бизнесдама в Белгия.

Целия епизод гледайте ТУК

"До последно се опитвах да остана в Сирия, но войната взе решението вместо мен. Европа даде шанс на хора като нас, които искаха да започнат начисто".

Сали Ханум отива в Антверпен, Белгия, където не познава никого и нищо. Започва да гони мечта, която никога не си е представяла, че ще има - ресторант със сирийска кухня в сърцето на Европа.

"Аз исках хората да знаят за нас повече от това, което пише в менюто. Говорех им - кои сме ние, какво правим, защо сме тук, защо им сервирам тази чиния", разказва тя.

Красивата идея започва добре, но се пропуква.

"Финансово бяхме зле. Помислих, че сме се провалили, но думите на хората ни върнаха. Клиентите ни посъветваха да се обърнем към "Микростарт", обясни Сали Ханум.

Това е програмата, по която в Белгия са дадени над 6000 заема и така над 8000 души започват работа. Възможност, която Европейската комисия дава, за да бъдат спасени ценните бизнес идеи на хората в Белгия. Помагат и на много бежанци да намерят смисъл и шанс - именно тази програма дава на Сали глътка въздух.

"Това, което правя тук, е много повече от просто печелене на пари. Това е името ми, тук е нашето лице. Мигрантите са тези, които трябва да разбият клишетата за себе си", смята Сали.

Тя го прави по нейния начин - с храна, думи и музика.

Гледайте още от "Европейци"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гавалюгов и сборният отбор загубиха финала на Младежката Евролига
Гавалюгов и сборният отбор загубиха финала на Младежката Евролига
Гимнастичките след завоюваните медали: Благодарим на всички за подкрепата, имаме страхотен отбор
Гимнастичките след завоюваните медали: Благодарим на всички за подкрепата, имаме страхотен отбор