НОВИНИ

Терзиев за блокирания СОС: Ще работим с миналогодишния бюджет, поне се видя къде е проблемът

"ПП-ДБ-Спаси София": Безотговорно е поведението на опозицията в СОС

терзиев блокирания сос работим миналогодишния бюджет поне видя проблемът
bnt avatar logo
от БНТ
10:49, 19.12.2023
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на София Васил Терзиев коментира блокираната работа на Столичния общински съвет. Той увери, че заедно с екипа си ще продължи да работи по проблемите на града, но някои неща няма да може да бъдат разрешени заради неработещия градски парламент.

"Няма да свърши света, ще продължаваме да работим с миналогодишния бюджет и всички ограничения, които идват оттам да няма общински съвет. Поне се видя къде е проблемът и проблемът не е в нас, че не сме се опитали да намерим решение.

Явно е, че някои хора просто имат интерес за това да ни притискат в ъгъла и се надяват ние да покажем, че без тях не можем да се справим. Няма да се случи. Ще продължаваме да отстояваме всеки ден интересите на града с ограниченията в бюджета, които имаме на базата на принципите, които ни водят. Животът продължава, но е тъжно, че си го правим по-труден. Няма да се договаряме в опушени стаи", заяви той.

Терзиев допълни, че се работи активно по искането на синдикатите за увеличение на заплатите в градския транспорт.

Междувременно от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" ("Спаси София") публикуваха позиция, в която определят случващото се в Столичния общински съвет като безотговорно.

Групите на ГЕРБ-СДС, БСП и "Възраждане" съзнателно бойкотираха избора, като дори не гласуваха. Вместо това всички те, заедно с групата на ИТН, си дадоха дълга "коледна" ваканция от повече от три седмици.

Този политически театър се развива на фона на пети пореден опит за избор на председател и многократни предупреждения от кмета на София Васил Терзиев за риска от загуба на европейски средства за водния цикъл. Групата на ПП-ДБ ("Спаси София") продължи конструктивния си подход, като предложи единственото възможно решение на този етап - най-възрастният общински съветник - г-жа Грети Стефанова - да бъде избрана за временен председател. Издигането на нейната кандидатура беше демократичният изход от ситуацията и протегната ръка към всички останали групи, за да може да се прекрати едномесечния блокаж в работата на СОС", посочват от формацията.

Оттам напомнят, че преди края на текущата година общинският съвет трябва да приеме изключително важни решения - за разплащане на проекти с европейско финансиране от изтичащия в края на 2023 година програмен период и за план-сметката за чистота за следващата година.

"Това обаче очевидно не е важно за общинските съветници от ГЕРБ-СДС, БСП и “Възраждане”. Техният отказ от участие в избора на председател вчера доведе до загуба на европейско финансиране от най-малко 20 млн. лева, както и до необходимостта от общинския бюджет да бъдат разплатени допълнително десетки милиони лева. Техните действия изправят града пред сериозен риск да не може да кандидатства за ВиК проекти за над 200 млн. лева в рамките на новия програмен период, както и пред невъзможност да бъдат планирани повече средства за почистване", посочват от обединението.

По този начин опозиционните групи, за пети пореден път, предпочетоха вместо да работят за благото на града, да дръпнат ръчната спирачка пред неговото развитие. В края на заседанието беше потвърдено и новото мнозинство в Столичен общински съвет. Това на ГЕРБ-СДС, БСП, “Възраждане” и ИТН, които не приеха предложението на групата на “Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София” заседанието на съветниците да продължи във възможно най-кратки срокове", се казва в позицията.

За да може да започне истинска работа за решаване на проблемите на София, групата на “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София” настоява всички останали политически сили в най-кратки срокове ясно да заявят дали са готови на разумни преговори или ще продължават да действат срещу интересите на всички софиянци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джеймс Хардън избухна с 35 точки при успеха на Лос Анджелис Клипърс над Индиана Пейсърс
Джеймс Хардън избухна с 35 точки при успеха на Лос Анджелис Клипърс над Индиана Пейсърс
Спортинг Лисабон победи Порто в дербито на португалската Примейра лига
Спортинг Лисабон победи Порто в дербито на португалската Примейра лига