НОВИНИ

Тийм се измъчи срещу приятната изненада на Ролан Гарос 2020

Борил Гочев
от Борил Гочев
23:03, 04.10.2020
Чете се за: 02:11 мин.
Тенис
тийм измъчи приятната изненада ролан гарос 2020

Поставеният под номер 3 австриец се беше устремил към четвърти пореден рутинен успех в надпреварата, когато поведе с 2:0 сета, но 20-годишният французин Юго Гастон направи невероятно завръщане в мача, въпреки че в край на сметка го загуби в пет сета.

С тази победа Доминик Тийм се класира за пети пореден път за фазата на 1/4 финалите в Париж, където в последните два сезона стигаше и до битката за трофея, но и двата пъти губеше от Рафаел Надал.

Днес австриецът започна трудно двубоя, допускайки да се стигне до две точки за пробив още в първия му гейм. След като ги отрази обаче, до края на първата част той беше този, който повече търсеше пробива.

В петия гейм Тийм пропиля три възможности да вземе подаването на Гастон, но продължи да бъде настоятелен и в седмата част стигна до заветната цел, за да поведе с 4:3.

До края на сета Доминатора остана непоколебим и след 6:4 откри резултата в двубоя.

Във втория сет и двамата демонстрираха стабилност на сервис, като се стигна до само две точки за пробив. При първата обаче Тийм се възползва и взе скъпоценен аванс от 3:2.

Световният номер 3 контролираше този си аванс, а в деветия гейм пропусна да реши нещата с втори пробив след като пропусна сетбол. В следващия гейм на свой сервис обаче задачата беше изпълнена и австриецът поведе с два сета.

Третия сет видя коренна промяна в развитието на мача, тъй като французинът заигра все по-агресивно. Това му помогна да пробие за първи път сервиса на Тийм в третия гейм. Австриецът обаче реагира светкавично и на свой ред стигна до пробив.

Въпреки това, Гастон продължи да бъде по-активен, а с развитието на сета Доминатора започна да допуска все повече грешки.

Младият французин разчиташе много на своите къси топки, отговор за които Тийм трудно намираше. В десетия гейм световния номер 253 пропусна три сетбола при сервис на Доминик, но неизбежното се случи само два гейма след това.

Няколко грешки на австриеца направиха така, че той да изостане с 15:40. Този път обаче шампионът от US Open не успя да се измъкне и Гастон намали изоставането си в сетовете.

В четвъртата част тенденцията се запази, като французинът ставаше все по-уверен, докато Тийм видимо не се чувстваше комфортно на корта. По-добрата игра на Гастон даде резултат в четвъртия гейм, в който той стигна до втория си пробив в мача, за да поведе с 3:1.

Сервирайки за затвърждаване на пробива, 20-годишният представител на домакините демонстрира хладнокръвност и отрази два брейкбола преди да стигне до 4:1. До края на сета нови обрати нямаше и така паритета в резултата бе възстановен.

В решителната част и двамата играха на много високо ниво, като не се виждаше кой първи ще стигне до скъпоценния пробив. В осмия гейм печелившата стратегия на Гастон с късите топки му изневери и той загуби подаването си, доближавайки Тийм на само гейм от победата.

Австриецът обаче имаше големи проблеми със затварянето на мача. Двойна грешка даде шанс на младокът отново да изравни геймовете, но Доминатора го отрази с брилянтен форхенд по обратния диагонал.

Нова бомба от форхенд, но този път по правата, даде на третия поставен възможност да спечели мача. Той я пропусна, но при втората грешка нямаше и така Тийм преодоля най-трудния си тест от началото на тазгодишния Ролан Гарос.

Юго Гастон пък напусна корта с високо вдигната глава и със сигурност все по-често ще попада в полезрението на тенис експертите след чудесното си представяне в Париж, чийто връх беше успехът в пет сета в третия кръг срещу шампиона от 2015-та година, Стан Вавринка.

За Доминик Тийм пък походът към пореден финал на Ролан Гарос продължава с мач срещу Диего Шварцман. Аржентинецът продължи с впечатляващото си представяне от последните седмици и отново не загуби в сет при победата си над италианеца Лоренцо Сонего.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пд) огалви Първа лига след успех в Стара Загора
Локомотив (Пд) огалви Първа лига след успех в Стара Загора
Фестивалът за поп и рок музика София 2020: Песента "Всеки ден" спечели наградата на публиката
Фестивалът за поп и рок музика София 2020: Песента "Всеки ден" спечели наградата на публиката