НОВИНИ

Томислав Дончев: Правим възможното мерките да са бързи, фокусирани и да стигат до всеки

Националният съвет за тристранно сътрудничество прие проектобюджета за догодина, одобри и бюджетите на ДОО и НЗОК

томислав дончев правим всичко възможно мерките бързи фокусирани стигат всеки
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 27.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

България продължава да е сред шампионите с най-нисък външен дълг в Европейския съюз, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет за проектобюджета на държавата за следващата година.

„Имаме устен коментар за бюджета и не можем да пропуснем повода да участваме в този дебат”, отбеляза той в отговор на коментар на президента Румен Радев от по-рано през деня.

Тристранката представи приоритетите на Бюджет 2021

„Ако следваме призивите и препоръките на президента, това, което правим е хем правилно, хем неправилно. Боя се, че нашата демокрация има низ от болести – като се почне от политическата дислексия и се стигне до политическата амнезия. Много често се случва даден политически представител да забрави какво е казал преди няколко месеца”, коментира вицепремиерът.

Томислав Дончев припомни, че през април е имало призив за още мерки и помощ, която да бъде оказана на компаниите и хората.

Президентът Радев критикува предложения бюджет за догодина

„Когато армията от безработни се множи всеки ден е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт”, категоричен беше Дончев. Необходими са още мерки, заяви той и изброи: „1,647 млрд. за подкрепа на домакинствата, 577 млн. мерки в подкрепа на бизнеса, 749 млн. за мерки за органите, натоварени с дейности по овладяване на пандемията“.

„Правим всичко възможно мерките да са бързи, фокусирани или да стигат до всеки. Най-безспорни са мерките, които достигат до всеки“, коментира още Томислав Дончев.

Проектите на закони минаха в тристранката без различния и критични позиции, обяви Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика и министър на туризма.

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе онлайн заседание, на което са били приети проектобюджета на кабинета за следващата година, както и бюджета на Държавното обществено осигуряване и на проектозакона на бюджета за НЗОК.

По бюджета на Министерството на здравеопазването през следващата година са предвидени над 120 млн. лева допълнителен ръст в разходите, обяви зам. здравният министър Жени Начева. Те са насочени за допълнителни средства за субсидии на лечебни заведения за болнична помощ, осигуряване на възнаграждения на служителите, които участват в преодоляване на последиците и борбата с пандемията, осигуряване на допълнително средства за тестове и изследвания на кръвна плазма.

Допълнително в централния бюджет са разписани 94 млн. лева за закупуване на ваксини и лекарства, за които се водят преговори с Европейската комисия, поясни Начева.

Безпрецедентен ръст в бюджета за образование догодина, отчете просветният министър Красимир Вълчев. "Проблемите ни в образованието са, че предходни години пестяхме. Най-голямата кражба на бъдещето би била днес да спестим от учителите", коментира министърът.

"Инвестицията в преподаватели и учители е най-важната инвестиция в едно общество. Тези разходи са свързан с изборите, но с изборите от 2017 г. Те не са конюнктурни, правим поредната крачка за увеличение на възнагражденията, защото вярваме, че можем да имаме добро образование, ако имаме мотивирани учители. Следващата година средната учителска заплата ще достигне 125% от средната за страната", поясни Вълчев.

Приоритети в социалната политика са насочени основно към преодоляване на социално-икономическите последици от пандемията от COVID-19, свързани със запазване на заетостта, повишаване на квалификацията, намаляване на безработицата и като цяло запазване на устойчивостта на системи за социална закрила с фокус към най-уязвимите групи, стана ясно след заседанието на тристранката.

Това е бюджет за хората, обяви социалният министър Деница Сачева. "Ние запазваме най-ниските данъци, втори най-нисък дълг, трети най-нисък дефицит в ЕС, но същевременно предлагаме увеличаване на доходите", обобщи тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранката представи приоритетите на Бюджет 2021
Тристранката представи приоритетите на Бюджет 2021
В Силистра протестираха срещу преминаването на тирове през града
В Силистра протестираха срещу преминаването на тирове през града