НОВИНИ

Тръмп се изправи пред съда в Ню Йорк

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:21, 03.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

В Ню Йорк беше даден ход на поредно дело срещу Доналд Тръмп - този път бившият американски президент ще отговаря пред съда по обвинение в мошеничество в бизнес практиките му. Ако бъде признат за виновен, милиардерът може да загуби значителна част от имуществото си, включително емблематични сгради. Процесът, според Тръмп, е нищо повече, от опит да бъде бойкотиран по пътя му към Белия дом.

Със син костюм и във видимо лошо настроение - Доналд Тръмп доброволно се яви пред съда в Ню Йорк за да бъде даден ход на поредния процес срещу него.

Бившият президент, синовете му Доналд Младши и Ерик и други хора от най-близкото му обкръжение са обвинени, че в продължение на години са декларирали умишлено завишени доходи и активи, за да получават големи банкови заеми.

Президентът на САЩ нарече Доналд Тръмп "заплаха за демокрацията"

Измами е имало още и срещу застрахователи и частни лица. Сред примерите са преувеличена квадратура на пентхауса в "Тръмп тауър" и заявка, че имението Мар а Лаго струва 739 млн. долара. Завишени оценки са представяни и за офис сгради и голф игрища.

Във встъпителните си думи, прокурорът на Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че ще докаже твърденията си и делото, което се очаква да продължи около 3 седмици, ще завърши с осъдителни присъди.

"Посланието ми е просто - колкото и власт да имаш, колкото и пари да си мислиш, че притежаваш, никой не е над закона", каза Летиша Джеймс.

Доналд Тръмп може да бъде осъден на 20 години затвор

Ако бъде признат за виновен, Тръмп ще трябва да плати неустойки в размер на 250 млн. долара, възможно е да му бъдат конфискувани имоти, сред които "Тръмп тауър", както и да получи забрана да прави бизнес на територията на Ню Йорк. Очаквано, милиардерът-републиканец пледира невинен.

"Това е продължение на най-големия лов на вещици в историята", коментира Тръмп.

Той подчерта, че всички заеми, които са му отпускани от банки, са разплатени и че делото срещу него е политически мотивирано.

"Всичко беше перфектно. Няма никакво престъпление. Престъпление се извършва срещу мен, защото прокурорът е корумпирана. Това е, защото съм водещият кандидат, водя пред Байдън с 10 пункта, имам преднина и при Републиканците", каза още Доналд Тръмп.

Година преди президентските избори, Доналд Тръмп все по-често е на съдебната скамейка - освен за измама, срещу него се водят дела и за опит да манипулира резултата от предходния вот за Белия дом. Съдебни проблеми има и в лагера на Демократите - днес започва делото срещу сина на президента Джо Байдън - Хънтър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощен взрив след мълния в британския град Оксфорд
Мощен взрив след мълния в британския град Оксфорд
Комисията по околната среда на ЕП решава за новия комисар за климата
Комисията по околната среда на ЕП решава за новия комисар за климата