НОВИНИ

Трансфер на руски тактически ядрени оръжия в Беларус

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:21, 26.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати осъдиха трансфера на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, но засега Вашингтон няма да променя ядрената си доктрина, обявиха от Държавния департамент.

Беларуският президент съобщи, че прехвърлянето е започнало вчера. Александър Лукашенко, обаче, не можа да потвърди дали оръжията вече се намират на територията на страната му. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще трябва да нанесе изпреварващ удар, ако Западът предостави на Украйна ядрени оръжия.

За първи път от 1991-ва година Русия прехвърля тактически ядрени оръжия извън територията си.

"Това е последният пример на безотговорно поведение, което ние виждаме от Русия от началото на пълномащабната ѝ инвазия в Украйна преди повече от година. Използването на химическо, биологично или ядрено оръжие в конфликта би довело до сериозни последици", каза Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

По данни на Вашингтон, Русия разполага с около 2000 действащи тактически бойни глави, 10 пъти повече от американските. Руският министър на отбраната съобщи, че ракетите Искандер-М, които могат да носят и ядрени бойни глави, са били предадени на беларуските въоръжени сили, а някои самолети Су-25 са били преустроени, за да могат да използват ядрени оръжия.

"Част от военновъздушните сили на Беларус са превъоръжени за евентуално използване на ядрено оръжие. Войниците също преминаха обучение", каза Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Контролът върху тактическите ядрени оръжията остава на Русия. Според руската ядрена доктрина президентът има последната дума да нареди използването на ядрено оръжие.

"Не виждаме основание да актуализираме нашата ядрена доктрина или индикации, че Русия се подготвя да използва ядрено оръжия", каза Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Освен с Украйна, Беларус граничи с три НАТО-вски държави - Полша, Литва и Латвия. Вашингтон определя сегашната ситуация като най-сериозната ядрена опасност от Кубинската криза от 1962-ра година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срязани гуми на леки автомобили в столичния квартал "Люлин"
Срязани гуми на леки автомобили в столичния квартал "Люлин"
108 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас за последното денонощие, 95 са излекувани
108 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас за последното денонощие, 95 са излекувани