НОВИНИ

Три рекорда паднаха в първия ден на държавното първенство по плуване

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:12, 19.12.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Други спортове
три рекорда паднаха първия ден държавното първенство плуване

Три върхови постижения бяха подобрени в откриващия ден на държавното първенство по плуване, което започна вчера на басейн "Диана" и се явява и квалификация за Олимпиадата в Токио.

Йосиф Миладинов пренаписа историята на българското плуване, ставайки първият роден състезател, който слиза под 49 секунди на 100 метра свободен стил. 17-годишният плувец спря хронометрите на 48,83 секунди, подобрявайки досегашния рекорд, който самият той постави през август тази месец на държавното за юноши във Варна.

Малко остана на Миладинов да покрие и норматив "А" за Олимпиадата в Токио, който бе поставен на 48,57 секунди от международната федерация по плуване, FINA.

Национален рекорд на басейна в Дианабад постави и Светлозар Николов, който подобри върховото постижение на Михаил Александров на 400 метра съчетано плуване. 13-годишният рекорд от 4:23.24, поставен на Световното първенство в Мелбърн през 2007-ма година, беше поправен от Николов на 4:22.59.

Третото постижение, което беше подобрено бе дело на Диана Петкова на 50 метра бруст (жени) с 31,68 секунди, с което тя подобри досегашното си върхово постижение от 31.80 секунди от юни месец тази година.

По-малко от 100 състезатели ще вземат участие на шампионата на басейн "Диана" заради рестрикциите във връзка с пандемията от COVID-19.

Това доведе и до две куриозни ситуации в първия ден от шампионата, като още по-любопитно е, че и в двата случая бе замесена Невена Стоилова. Плувкинята се оказа единствената състезателка, която застана на старта в дисциплините 800 метра свободен стил, както и 200 метра бътерфлай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рут Колева: Славата не е приоритет за мен, изкуството ме води
Рут Колева: Славата не е приоритет за мен, изкуството ме води
Официално: ЦСКА София се раздели със Стефано Белтраме
Официално: ЦСКА София се раздели със Стефано Белтраме