НОВИНИ

Трима обвинени с общо 9 обвинения за побоя над журналиста Слави Ангелов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 24.04.2020 (обновена)
Чете се за: 02:28 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева

Трима души са обвинени за побоя над журналиста Слави Ангелов. От прокуратурата обявиха само инициалите на тримата, но по информация на "По света и у нас" това са Бисер Митрев и братята - боксьори Николай и Георги Асенови.

Те ще бъдат обвинени и за притежание на наркотици. В домовете и автомобилите им е открито значително количество кокаин, както и палки, боксове, белезници, чукове, бухалки и военни димки.

Задържаните вчера Любомир Делев и Павел Георгиев засега са разпитани само като свидетели и са освободени от ареста.

Разследващите имат данни за посредниците и поръчителите, но все още не са събрани достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения.

И тримата ще получат по три обвинения. Едното е за нанасяне на средна телесна повреда при побоя над Слави Ангелов. Другото е за притежание на големи количества от високорисковия наркотик - кокаин и третото е за участие в престъпно сдружение.

Общо 8 са били задържани за 24 часа в рамките на днешния ден, но останалите петима засега са само свидетели. По част от тях има подозрения, че са били посредници в поръчката за побоя над Слави Ангелов.

В домовете и автомобилите им е открито значително количество кокаин, както и палки, боксове, белезници, чукове, бухалки и военни димки. Разследващите имат данни за посредниците и поръчителите, но все още не са събрани достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато обвинение.

Седмица след побоя над Слави Ангелов криминалистите вече знаят кои са нападателите.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Колко обикаляне беше по улиците на София, преглеждане на видеозаписи.

Иван Гешев, главен прокурор: Изготвени са включително и ДНК-експертизи, това мога да кажа, без да изпадам в специфика и в конкретика.

ДНК-експертизите се оказват ключови. При огледа на мястото на побоя, оказва се криминалистите са успели да съберат достатъчно биологичен материал и изолираните ДНК-профили съвпадат с тези на обвиняемите, които имат богати криминални досиета.

Разследващите успяват бързо да установят маршрута, по който те са стигнали до мястото на нападението, както и този, по който са го напуснали. Започват анализ и проследяване на контактите им, за да стигнат до поръчителите.

Иван Гешев, главен прокурор: Обикновено този тип престъпления стават през верига от посредници и извършителите в голямата си част не знаят кои са поръчителите.

Според наши източници по веригата поръчители - посредници - изпълнители възниква напрежение. Поръчката е била Слави Ангелов да получи много по-тежки наранявания. Това, обаче, не се случва заради случайната поява на други хора. Това принудило тримата да избягат, преди да изпълнят задачата си. Затова пък поръчителите отказват да платят уговореното, като заявяват, че даденото вече капаро е достатъчно.

Иван Гешев, главен прокурор: И продължава да се работи посока поръчителите и евентуалните посредници. Като основната водеща версия, с която предполагам, че сте запознати е, че това е свързано с работата на колегата ви и е резултат от действия на лица, които искат да дестабилизират държавата. Обект са на наказателно преследване и се намират извън границите на страната, в момента се укриват по други досъдебни производства.

В домовете и автомобилите на тримата обвиняеми е открито голямо количество кокаин. Според наши източници произходът му е от Колумбия и е предназначен за страните от Персийския залив. Предстои да се разбере дали част от открития боен арсенал е използван по време на нападението над Слави Ангелов.

Иван Гешев, главен прокурор: Много чукове, палки, телескопични палки, белезници. И какви ли още не, да ги наречем, оръдия на труда.

В дома на единия от нападателите е открита и огромна сума пари, като част от банкнотите са били подредени върху килима на едно от най-големите помещения в къщата.

От анализа от всичко казано от днес и от това, че Слави Ангелов работи доста активно по разследвания за трафика и пазара на кокаин може да се предположи, че именно кокакина и тези негови разследвания са в основата на поръчителството за нападението срещу него.

Един от издирваните за такъв тип престъпления се укрива в Дубай. ОАЕ отказаха да ни го върнат.

Може да се предположи, че Ангелов е пресякъл интересите и с други, които се укриват от разследвания в България и за които има издадени червени бюлетини на Интерпол за издирване и може един да е поръчител, а друг да е извършител.

*****

На 30.04.2020 година в БНТ беше получено отворено писмо от Павел Испиридонов Георгиев. В него той пише, че в „поредица от репортажи и телевизионни излъчвания беше съобщавано и спрягано името ми с извършения спрямо Слави Ангелов побой“. „Заявявам най-отговорно, че никога по никакъв повод не съм бил задържан за подобно престъпление и нямам общо с разгласения от медията ви случай“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2 км опашка от автомобили на изхода на София откъм АМ "Тракия"
2 км опашка от автомобили на изхода на София откъм АМ "Тракия"
Първата вълна на COVID-19 в Европа отслабва
Първата вълна на COVID-19 в Европа отслабва