НОВИНИ

Учени от Оксфорд започват тестове върху лекарство за лечение на коронавирус

учени оксфорд започват тестове лекарство лечение коронавирус
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:01, 23.03.2020
Чете се за: 01:48 мин.
Общество

Изследователите планират още през тази седмица да започнат да записват заразени с Covid-19 пациенти от болниците във Великобритания за изпитване на лекарство, с което от десетилетия се лекува малария, пише „Таймс“.

Екип от университета в Оксфорд кандидатства за тестване на хидроксихлорохин върху пациенти, чието състояние налага приемането им в болница. Ако, както се очаква, получат законово одобрение, първите пациенти ще бъдат набрани до дни.

Надеждата е една и съща за всяко лекарство: че ще стимулира достатъчно пациентите, за да не се налага те да бъдат поставяни на апарати за механична вентилация, от които националната здравна система отчаяно се нуждае.

Плановете бяха ускорени, след като изследователите видяха мащаба на катастрофата в Италия.

"Данните за епидемията са направо плашещи", казва Мартин Лoндри, професор по медицина и епидемиология в Оксфордския университет. „Ако нещо работи, по божия воля ние трябва да го узнаем и трябва да го използваме.“

Аптеките отчитат нарастващо търсене на хидроксихлорохин и тясно свързания с тях хлорохин, които могат да бъдат закупени без рецепта. Националната здравна система забрани износа. Надеждите бяха породени от изпитване, проведено във Франция, което показа обещаващи резултати миналата седмица.

Въпреки това може да минат няколко месеца, преди да има надеждни данни от достатъчно пациенти, за да сме сигурни, че някое от леченията работи.

„Ние планираме това изпитване, което обикновено отнема девет месеца, за девет дни, тъй като данните от отделенията за интензивно лечение в Италия показват колко тежки са нещата“, казва професор Лондри. „Но когато дадем на света отговора, трябва да дадем правилния отговор - не е време за догадки. Ще минат ли два месеца? Четири месеца? Просто не знам. Но това са лекарства, които имаме в складовете."

Скоростта на резултатите отчасти ще зависи от това колко бързо се набират пациенти. В следващите няколко дни плановете са да се включват десетки болници във Великобритания в изпитването. Понастоящем няма специфично лечение за Covid-19. Възможно е някои съществуващи лекарства, прилагани при други заболявания, да имат някои ползи, но няма гаранции.

Рандомизираното клинично изпитване на Оксфорд за терапия на Covid-19 ще предостави на лекарите и здравната служба информация, необходима им, за да определят какво лечение трябва да се прилага.

Шансът да се присъединят към изпитването ще бъде предоставен на възрастни пациенти в болниците, заразени с Covid-19, които не са изключени по медицински причини. Всички пациенти ще получат необходимия стандарт на грижи. Пациентите, присъединили се към изпитването, ще бъдат избрани на случаен принцип чрез компютър.

Това ще даде възможност на изследователите да видят дали някое от възможните нови лечения е повече или по-малко ефективно от онези, които в момента се използват за пациенти с коронавирус.

Професор Питър Хорби, специалист по инфекциозни заболявания и главен изследовател в изпитването, заяви: „Има спешна нужда от надеждни доказателства за най-добрата грижа за пациентите с Covid-19. „Предоставянето на възможно ново лечение чрез добре проектирано клинично изпитване е най-добрият начин да се получат тези доказателства. Възрастните пациенти с коронавирус, приети в болница, трябва да получат възможност да участват в това проучване и да допринесат за подобряване на грижите за всеки. Всички пациенти ще получат стандартната пълна медицинска помощ, независимо към коя група на лечение са поставени.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия забрани събирането на групи с повече от трима души
Нидерландия забрани събирането на групи с повече от трима души
Скопие въведе нови забрани за хората до 18 и над 67 години
Скопие въведе нови забрани за хората до 18 и над 67 години