НОВИНИ

Учени се включват към Оперативния щаб с прогнози за изхода от карантината (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:12, 19.03.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Учени от БАН се включват към Оперативния щаб с цел разработване на математически модели за прогнозиране на разпространението на коронавирус у нас. Въз основа на тях ще се решава дали да се предприемат по-строги мерки във връзка с пандемията от коронавирус.

При стриктно спазване на карантината и задължителните мерки, до няколко седмици ще имаме добри новини, а до няколко месеца ще можем да кажем, че сме се преборили с вируса. Това е добрата новина, съобщена днес от учените от БАН.

Мерките на правителството действат, убедени са учените.

Бойко Борисов, премиер на България: Много благодаря на БАН ин а професорите в институтите които подпомагат щаба не само със статистика но с изчисления на базата на подадените данни в света и България и прогнозират при такова развитие на кризата до къде ще стигнем.

Проф. Николай Витанов, БАН: Най-важното е да се спазва карантината. Тогава ще се разминем и няма да се стигне до италианския вариант. Аз вярвам в българския народ.

Ген.- майор проф.Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: Създаването на математически модели особено във връзка с отделните региони и възрастовото разпределение на населението в тях биха дали ценна информация, която да вземем при редица решения, а именно пренасочване на медицински специалисти и ресурси за справяне с епидемията.

Добри новини дойдоха днес и от вицепремиера Томислав Дончев.

Томислав Дончев-вицепремиер: Първата е, че от днес в още две фабрики в България стартира производството на защитни костюми по 200 костюма на ден втората е, че 8000 маски за лекари ще бъдат осигурени.

Вече е в ход и централизираното разпределение на предпазни средства.

Гл. комисар Николай Николов-директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Какво сме разпределили дотук: високоспециализирани маски за лекари които работят в болници с корона вирус. 38000 броя са разпределени чрез 28 мрежи в страната; енократни маски 79000 броя, от които 47 000 за болниците и 32 000 за държавните институции, които работят с граждани, предимно на граничните пунктове.

Главен комисар Николов информира за внос на десетки хиляди маски, предпазни облекла, очила и калцуни, които очакваме днес и в следващите дни от Китай след телефонния разговор на премиера Борисов с китайски му колега. Очакваме също от Турция, Индия, Виетнам, Русия и Катар.

От нашия резерв са отблокирани други 9700 предпазни маски и 40 000 предпазни костюма за граничари и полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 200 туристи има все още в Банско
Около 200 туристи има все още в Банско
Пулмолог: Страхът от заразяване с COVID-19 намалява имунитета
Пулмолог: Страхът от заразяване с COVID-19 намалява имунитета