Учени в Бургас и Одрин ще борят замърсяването с пластмаса в Черно море

от БНТ
16:20, 14.12.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Още
учени бургас одрин борят замърсяването пластмаса черно море

Научни центрове в Бургас и Одрин за изследване и мониторинг на екологичното състояние на местните екосистеми ще се борят срещу замърсяването на Черно море с пластмаса.

Стратегическият проект „Трансграничните региони сътрудничат за СИН РАСТЕЖ” се изпълнява от бургаския университет „Проф. Д-р Асен Златаров” и Тракийски университет – Одрин с финансиране от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма Interreg - ИПП България - Турция 2014-2020 г.

Напредъкът по проекта беше представен по време на седмото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на трансграничната програма, което се проведе онлайн. То беше председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Бюлент Йозджан – генерален директор в Министерството на външните работи на Република Турция. Специално участие взе и г-жа Магали Леноел от ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия.

В центровете ще бъдат изградени различни лаборатории – за анализ на замърсяването на водите с пластмаса, анализ и моделиране на водни екосистеми, лаборатория по аквакултури и биотехнологии в подкрепа утвърждаването на морските отрасли като двигатели на европейската икономика, чрез най-подходящата комбинация от климатични, океанографски, икономически, културни и социални фактори. Те ще спомогнат за по-нататъшното обогатяване на методологията за приложни научни изследвания и биха гарантирали още по-изчерпателен анализ, включително на аспектите на дифузното замърсяване на водната система.

„Това е най-значимата ни инвестиция досега като принос за прилагането на политиката на ЕС за син растеж с акцент върху устойчивото управление на природните ресурси в региона на Черно море, като за първи път се обръщаме директно към академичните среди и мобилизираме техния опит, за да търсим практически решения и модели за отговорното използване на ресурсите в региона“, коментира зам.-министър Николова.

Договорът за изграждането на центровете бе подписан през месец октомври т.г., а инвестицията е в размер на близо 6,6 млн. лв., отпуснати по програмата за трансгранично сътрудничество.

В рамките на заседанието зам.-министър Николова информира, че към днешна дата програмата между България и Турция се изпълнява с много добри темпове, като в пограничния регион са инвестирани повече от 58 млн. лв. под формата на договори за субсидия по проекти за развитие на туризма, опазването на околната среда, културен обмен и др. Към изпълнителните на проекти вече са разплатени 24 млн. лева.

„Въпреки трудностите, свързани с пандемичната ситуация заради COVID-19, не сме имали забавено плащане или документ на нашите бенефициенти, което показва, че програмата е предсказуем и надежден партньор. Така бенефициентите имат гаранцията, че въпреки настоящите обстоятелства проектният цикъл преминава без прекъсвания“, заяви зам.-министър Николова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев и посланик Херо Мустафа обсъдиха инициативата "Три морета"
Президентът Румен Радев и посланик Херо Мустафа обсъдиха инициативата "Три морета"
Турция изисква демилитаризация на 6 гръцки острова
Турция изисква демилитаризация на 6 гръцки острова