НОВИНИ

Украйна атакува с дрон щаба на руския черноморски флот в Севастопол

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:42, 20.08.2022
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Слушай новината

Украйна атакува с дрон щаба на руския черноморски флот в Севастопол в анексирания кримски полуостров. Това е втората подобна атака за по-малко от месец. В очакване на международна инспекция на АЕЦ Запорожие, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че мисия на Международната агенция за атомна енергия в централата може да възстанови сигурността на обекта. В Истанбул, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посети Съвместния координационен център за мониторинг на износа на украинско зърно през Черно море.

За украинското нападение с дрон срещу щаба на руския черноморски флот в Севастопол съобщи назначеният от Русия губернатор на града в анексирания Крим.

"Както знаете, в осем часа сутринта нацистки дрон се опита да атакува щаба на черноморския флот. За съжаление, беше невъзможно той да бъде свален над залива, както стана снощи. Въздушната защита на флота беше задействана и дронът беше поразен. Той падна на покрива на щаба. Няма пострадали и няма съществени щети. Води се разследване. Моля, запазете спокойствие, всичко в града е под контрол", заяви Михаил Развожяев, назначен от Русия губернатор на Севастопол.

Жители на Севастопол казват, че не са изненадани.

"Когато се събудихме сутринта, още бяхме в леглото, чухме шум, все едно момчета пускат фойерверки. После чухме звук като от експлозия и стана тихо. Знаем, че тук летят дронове от време на време, така че бяхме готови за това", заяви Наталия Горейкова, жител на Севастопол.

Според анализатори Украйна се надява, че нейната способност да удря руски цели зад фронтовата линия може да обърне хода на конфликта, нарушавайки линиите за доставки, от които Москва се нуждае.

Бойните действия в Донбас продължават. Украинската армия издига пътни блокади, а населението се евакуира. Много хора напускат Бахмут в Донецка област.

Руските сили са нанесли удари срещу бази на батальоните Азов и Айдар. В същото време Украйна обяви, че ще победи противника в южната Херсонска област.

Международна инспекция на АЕЦ Запорожие може да възстанови сигурността на централата, каза украинският президент.

"Украински дипломати, наши партньори, представители на ООН и Международната агенция за атомна енергия работят по специфични детайли на мисия за Запорожката атомна електроцентрала. Възстановяването на пълната безопасност на централата и на град Енергодар може да започне след старта на мисията", каза Влодимир Зеленски, президент на Украйна.

След като посети Лвов и Одеса в Украйна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Истанбул. Той инспектира кораб, който трябва да отплава за Украйна, за да транспортира селскостопанска продукция.
След това Гутериш посети Съвместния координационен център за мониторинг на износа на украинско зърно през Черно море.

"Важно е всички правителства и частният сектор да си сътрудничат, за да се доставят руски торове до пазарите. Без тях няма да има достатъчно храна догодина. Получаването на повече храни и торове от Украйна и Русия е от решаващо значение за по-нататъшното успокояване на пазарите и ниските цени за потребителите", заяви Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

За деня на независимостта 24 август украинските власти избраха да покажат разбити в първите седмици на войната руски бойни машини по улиците на Киев, вместо обичайния военен парад.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда не срещна никакви трудности при първата си визита във Варна за сезона
Арда не срещна никакви трудности при първата си визита във Варна за сезона
Саутхемптън обърна Лестър като гост с два гола на Че Адамс
Саутхемптън обърна Лестър като гост с два гола на Че Адамс