НОВИНИ

Украинска тенисистка отказа финал, защото е срещу рускиня

Марта Костюк няма да се изправи срещу Мира Андреева

Марта Костюк
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:51, 17.12.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Украинската тенисистка Марта Костюк отказа да играе на финала на турнира за жени в Бур дьо Пеж (Франция), след като научи, че нейна съперничка за титлата е рускинята Мира Андреева. Това съобщиха организаторите.

Те допълват, че причината е геополитическата ситуация между двете страни – Украйна повече от година е нападната от руската армия и се бори за териториалната си цялост и независимостта си.

Костюк мина без игра на полуфинала, след като хърватката Дона Векич се контузи и нямаше как да играе. А на финала дойде ред и на украинката да се откаже, макар тя да няма здравословни проблеми, но посочи факта, че съперничката й от Русия.

За да спасят мача, организаторите извикаха мъж, който да се изправи на корта срещу Мира Андреева.

"Поради причини извън нашия контрол и предвид геополитическия контекст в Украйна, Марта Костюк няма да може да се състезава на финала. Направихме всичко възможно да активираме нашата мрежа от професионални играчи, но за съжаление времето е твърде малко, за да намерим заместник на ниво. Затова взехме безпрецедентно решение", съобщиха организаторите на демонстративния турнир, който ще има уникален финал между Мира Андреева и тенисист от ATP Янис Газуани Дюран - 1145 място в pанглистата.

За украинката това е следваща стъпка, която тя предприема в моралната защита на своята родина. По време на финала на турнира WTA 250 в Остин (Тексас) по-рано тази година тя излезе на финала срещу рускинята Варвара Грачьова, но отказа да й подаде ръка. Тогава тя спечели титлата, но отказа да приеме поздравленията на финалистката.

"На всички, които са на трибуните и всички, които гледат, особено в Украйна, искам да кажа "Слава на Украйна!". От позицията, в която съм сега, е изключително е да спечеля тази титла. Искам да посветя тази титла на Украйна и на всички хора, които се бият и умират в тези моменти", каза Костюк след победата в Остин тогава.

Това не е единствената активна позиция на Костюк. Още от началото на войната тя започна да събира пари и да дарява сумите на армията на Украйна за успешен край на войната.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал с чиста победа над Брайтън
Арсенал с чиста победа над Брайтън
Брест надви Нант и се доближи до челната тройка в Лига 1
Брест надви Нант и се доближи до челната тройка в Лига 1