НОВИНИ

Увеличават месечната финансова подкрепа на близо 700 000 души

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:51, 01.01.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 700 000 души с увреждания вече ще получават по-голяма месечна финансова подкрепа. Помощта е обвързана с линията на бедност, която е увеличена с 22% от началото на годината. Така в зависимост от процента намалена работоспособност хората с увреждания ще получават между 6 и почти 52 повече всеки месец.

Силвия Арсенова е с епилепсия откакто се е родила. Тя е с над 90% намалена работоспособност, работи. Освен пенсия и минимална заплата всеки месец получава и около 103 лева финансова подкрепа. С тях покрива част от разходите за лекарства, карта за градския транспорт и рехабилитация.

"Помага. Доста помага. Без нея лекарствата ми няма да са. Предвид инфлацията, която се случва в последните 3 години, да кажем не ни достигат доходите", казва Силвия Арсенова.

Съпругът на Силвия е с по-тежки увреждания от нея и получава малко по-голяма месечна финансова подкрепа. Помощта е обвързана с линията на бедност и е увеличена с 22% от началото на тази година. За Силвия това означава близо 23 лева повече или 126 лева на месец.

"За нас е много добре, че има такова увеличение, но това увеличение, което получаваме, трябва да бъде увеличено с още малко проценти", казва още Силвия.

Месечната финансова подкрепа за хора с увреждания през тази година ще струва на държавата около 630 милиона лева. Това е с около 111 милиона лева повече в сравнение с миналата година.

"През януари хората с увреждания получават своята помощ за декември. Дефакто през февруари те ще получат за първи път увеличението на финансовата подкрепа за месец януари", съобщи Надя Клисурска - служебен зам.-министър на труда и социалната политика.

Условията за отпускане на месечната финансова подкрепа не са променени. Правилата за определяне на линията на бедност обаче са нови.

"Оттук нататък линията на бедност няма да се определя на база политически показатели, а на база на данните на Евростат", каза Надя Клисурска - служебен зам.-министър на труда и социалната политика.

От средата на годината с линията на бедност ще бъде обвързано и социалното подпомагане. Това означава, че повече нуждаещи се ще имат право на социални помощи. Освен това размерът им ще е по-голям и ще се осъвременява всяка година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият бразилски президент положи клетва
Новият бразилски президент положи клетва
Олимпик Лион с грешна стъпка в първия си мач за 2023 г.
Олимпик Лион с грешна стъпка в първия си мач за 2023 г.