НОВИНИ

Увеличават се делата в Русе срещу шофьори, употребили алкохол или наркотици

увеличават делата русе шофьори употребили алкохол наркотици
bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 19.07.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

За първото полугодие в Районния съд в Русе са постъпили 91 наказателни дела срещу шофьори, управлявали след употреба на алкохол или наркотични вещества. За сравнение, за същия период на миналата година този вид дела са били 79.

Само трима от всички 91 шофьори все още очакват присъдите си, тъй като производствата са отложени за разпити на свидетели и вещи лица. Едно от делата е било прекратено, тъй като подсъдимият е починал. Двама от 87-те обвинени са рецидивисти, тъй като вече са били осъждани за управление с концентрация над 1,2 на хиляда.

Четири от делата са приключили с присъди, а всички останали – със споразумения. Само един от всички 87 водачи е управлявал мотопед, четирима – камиони, а останалите – леки автомобили. Най-възрастният от тях е бил на 82 години, а най-младият – на 18. Под въздействието на наркотици (най-често амфетамин и метамфитамин) са управлявали 27 човека, а другите – с алкохол в кръвта между 1,38 и 3,64 на хиляда. Само двама са били чуждите граждани – един на Турция и един на Украйна.

Почти всички са получили по три наказания: лишаване от свобода, глоба и лишаване от право да управляват МПС, като само на шестима не е било наложено последното, тъй като са били неправоспособни. 8 подсъдими ще лежат в затвора между 5 и 15 месеца, а на 5 от тях са били приведени в изпълнение и предходни присъди между 3 месеца и 2 години и 6 месеца, в изпитателния срок на които са управлявали МПС под въздействието на алкохол или наркотици.

Наложените глоби са между 100 и 1000 лв. Лишаването от правоуправление е за срок от 6 месеца до 3 години.

Автор: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СТК към БФС промени началните часове на мачовете от 2-ия кръг в Първа лига
СТК към БФС промени началните часове на мачовете от 2-ия кръг в Първа лига
Иван Янкулов и Цветомир Малинов са на полуфинал на световното по гребане за младежи до 23 г. в Пловдив
Иван Янкулов и Цветомир Малинов са на полуфинал на световното по гребане за младежи до 23 г. в Пловдив