Уволниха регионалните началници на образованието в Пловдив и Видин

от БНТ
12:16, 06.07.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Още
мон търси шестима регионални началници образованието
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Министерството на образованието и науката обяви шест конкурса за нови началници на регионални управления на образованието (РУО).

Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността.

Началниците на регионални управления на образованието в Пловдив и Видин са освободени дисциплинарно. Решението беше взето от комисия в министерството след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит, изискани писмени обяснения и изслушване.

В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

В Регионално управление на образованието-Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.

В момента звеното за вътрешен одит на Министерството на образованието и науката извършва комплексни проверки в още седем регионални управления на образованието – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна монтирането на трамвайните релси на пл. "Македония" (Снимки)
Започна монтирането на трамвайните релси на пл. "Македония" (Снимки)
В метрото: Гласуваме пробно с машина преди изборите
В метрото: Гласуваме пробно с машина преди изборите