НОВИНИ

В Апелативния съд в Пловдив тръгна делото срещу турски шофьор, убил двама музиканти на прохода Хаинбоаз

На първа инстанция Мехмет Калиман получи условна присъда, но близките на загиналите младежи я обжалват

Съдебна палата Пловдив
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 22.01.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Пловдивският апелативен съд даде ход на делото срещу турския шофьор, който преди пет години в катастрофа на прохода Хаинбоаз причини смъртта на двама музиканти - Николай Николов и Павел Дюлгеров. На първа инстанция Мехмет Калиман получи условна присъда, но близките на загиналите младежи я обжалват. Сега Калиман ще бъде съден задочно.

Турските съдебни власти са отказали да екстрадират шофьора на тира, осъден за катастрофата, в която загинаха Николай Николов-Нико и Павел Дюлгерски. В Пловдивският апелативен съд е получен отговор от дирекция "Международно правно сътрудничество и европейски въпроси", според който удовлетворяването на молбата от българска страна би могло да наруши законодателство на Република Турция.

"Ние пък се надяваме на обективен и справедлив процес. Условната присъда няма да изпълни целите на наказанието нито на личната, нито на генералната превенция. Двама млади човека са си заминали за жалост. Смятаме, че наказанието следва да бъде около 6 години ефективно", коментира Пламен Бонев.

На 29 юни 2018 г., след челен удар между кола и тир на прохода Хаимбоаз, загиват музикантите Николай Николов-Нико и Павел Дюлгеров. След инцидента шофьорът на турския тир е разпитан, но не е задържан. Разследването продължава пет години, като през това време Мехмет Калиман многократно преминава през България. През февруари тази година той е задържан. Освободен е на 18 май, когато Окръжният съд в Стара Загора му дава 3-годишна условна присъда, защото автотехническата експертиза не доказва вината му. Още същия ден той напуска страната.

Според адвоката на турския шофьор присъдата на Старозагорския окръжен съд е правилна, тъй като според него има съпричиняване на катастрофата с фатален край.

"Тъй като МПС е навлязло в лентата на моя подзащитен, тоест на товарната композиция. И оттам се е получил злополучния инцидент", заяви Рамадан Нуретин - адвокат на обвиняемия.

"Обнадеждени сме и за посланието, което ще се изпрати до обществеността в България и апелът към водачите управляващи моторни превозни средства да шофират така, че да оставят децата да се прибират вкъщи, при родителите си", каза майката на загиналия Николай Мариела Николова.

Апелативните магистрати трябва да се произнесат дали присъдата ще бъде променена от условна в ефективна в едномесечен срок.

Автор: Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По особено мъчителен начин е убил майка си задържаният за убийството в Бургас
По особено мъчителен начин е убил майка си задържаният за убийството в Бургас
Протест пред "Пирогов": Майката на Даная настоява за оставката на директора
Протест пред "Пирогов": Майката на Даная настоява за оставката на директора