НОВИНИ

В Деня на моряка доброволци от Варна демонстрираха спасяване на бедстващи хора (СНИМКИ)

отбелязваме международния ден моряка снимки
bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 25.06.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

По повод Международния ден на моряка, който отбелязваме днес, доброволци демонстрираха във Варна оказване на помощ на хора, бедстващи на море.

Спасителите доброволци показаха как се извършва аварийно-спасителна дейност на хора, паднали зад борда, както и изтегляне на аварирал плавателен съд в открито море. „Спасените“ бяха транспортирани до брега с лодка и там им беше оказана спешна долекарска медицинска помощ от доброволци на БЧК - Варна. В демонстрацията се включиха и водолази от клуб „Приятели на морето“ - Варна.

Акцията се проведе и с благотворителна цел, като по време на събитието се събираха дарения в помощ на пострадалите при наводненията в Северозападна България. Коста Андреев, председател на доброволческо сдружение за спасяване на море посочи, че за тази година доброволците на са участвали в реална спасителна ситуация за оказване на първа помощ на море. Доброволците за спасяване на море действат в синхрон с “Морска администрация”, която е организатор и координира в търсенето и спасяването на море.

Той добави още, че е необходимо още по-сериозно синхронизиране на българското с международното законодателство във връзка с търсенето и спасяването на море. В тази връзка е необходимо да се променят няколко закона и подзаконови нормативни актове, които уреждат тази дейност. Денят на моряка е обявен от Международната морска организация през 2010 г. и се празнува ежегодно на 25 юни. Тазгодишната кампания е посветена на приноса на моряците за опазване на морската среда.

Автор и снимки: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с историческо първо класиране за европейско първенство по водна топка при жените
България с историческо първо класиране за европейско първенство по водна топка при жените
Славия се раздели с бранителя Христо Попадйин
Славия се раздели с бранителя Христо Попадйин