НОВИНИ

В една от русенските лаборатории вече има бързи тестове за Covid-19

една русенските лаборатории вече бързи тестове covid
bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 18.03.2020
9360
Чете се за: 00:48 мин.
Регионални

В една от русенските лаборатории вече има бързи тестове за Covid-19. Те обаче са ограничен брой, само 50, и ще се прилагат единствено на пациенти, които са се консултирали с лекар, оценени са симптомите им и им е снета анамнеза. Задължително трябва да носят маски.

Изследването ще започне да се прави от утре, то е пожелание и е платено, цената ще е около 28 лева. Ако има положителен тест, от лабораторията ще изпратят „бързо известие" до РЗИ-Русе и от там трябва да преценят дали да се прави друго изследване на пациента. От лабораторията казват, че хората, които идват тук за други изследвания, трябва да са спокойни – взети са всички предпазни мерки да не се срещат с евентуални носители на заразата.

д-р Георги Тодоров – лабораторен лекар: Разделил съм потоците. Едновременно няма да се изследват други пациенти и пациенти със симптоми на COVID-19. Ще дезинфекцираме така, както пишат, че трябва да се дезинфекцира – след всеки пациент. Има достатъчно препарати. Изследванията ще се правят след 14 часа.

Д-р Тодоров каза още, че бързият тест не е най-точният, но има сериозна корелация с PCR тестовете, с които се правят в Националната референтна лаборатория. Според него тези бързи тестове е трябвало да започнат да се правят по-рано.

д-р Георги Тодоров – лабораторен лекар: Ние изтървахме момента. В момента го правим, само за да видим тези, които са в работоспособна възраст, какъв имунитет е изразен. Тестът не е прост за интерпретация. Има една част от неговата положителност, която показва, че може би този вирус вече е минал през вас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигат обвинение на майка и син, залепили бележка в купе на влак, че са заразени с коронавирус
Повдигат обвинение на майка и син, залепили бележка в купе на влак, че са заразени с коронавирус
В Благоевград разкриха оперативен щаб в помощ на нуждаещи се
В Благоевград разкриха оперативен щаб в помощ на нуждаещи се