НОВИНИ

В Гибралтар забраниха на туристите да докосват маймуните

гибралтар забраниха туристите докосват маймуните
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:14, 30.05.2020
8580
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Властите в британския анклав Гибралтар, страхуващи се от коронавирусна епидемия сред известните му маймуни маготи, забраниха на туристите да докосват животните.

Маготите, единствените живеещи на свобода маймуни в Европа, са популярна туристическа атракция, а местният фолклор твърди, че Гибралтар би престанал да бъде британски, ако маймуните напуснат Скалата.

Храненето им вече е незаконно и се наказва с огромни глоби.

Но сега правителството реши да направи крачка напред.

С пристигането на коронавируса, властите "ще предприемем строги мерки за предотвратяване на контакт с берберските макаци", казва правителството в изявление.

"Това е с цел да се сведе до минимум рискът от заразяване с болестта и да се разболеят или да умрат. Приоритетите на други места са известни като чувствителни.

Властите публикуваха законопроект, "който ще направи докосването или друга намеса в естественото поведение на берберските макаци престъпление, освен при наличие на лиценз за управление, изследвания или ветеринарни цели“.

Само със 161 случая на COVID-19 при население от 30 000 души, въздействието върху Гибралтар е сравнително слабо, особено в сравнение със съседна Испания, една от най-тежко засегнатите страни в Европа.

"Поради ниското ниво на вируса в Гибралтар и бързото блокиране на туристически обекти, на практика е категорично, че маготите не са заразени с COVID-19", заяви правителството.

"Трябва да гарантираме, че това ще продължава да бъде така."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха големи количества боклук с неизясен произход край Червен бряг
Откриха големи количества боклук с неизясен произход край Червен бряг
Строят нова детска градина в Пловдив
Строят нова детска градина в Пловдив