НОВИНИ

Външният министър разговаря с посланика на Северна Македония

външният министър разговаря посланика северна македония
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 25.10.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на външните работи Николай Милков проведе среща с Агнеза Руси Поповска, извънреден и пълномощен посланик на Република Северна Македония в Република България.

Министър Милков изрази удовлетворение, че с назначаването на посланик в София най-накрая е преодолян един дефицит в двустранния дипломатически диалог, което ще даде възможност активно да продължи работата по ключовите въпроси от политическия дневен ред. Той отбеляза, че постигнатият компромис с т.нар. „френско предложение“, изпълнението на Договорът от 2017 г. и на двустранните протоколи от заседанията на Съвместната междуправителствена комисия задават механизма за решаване на съществуващите въпроси. Следващата стъпка е реализирането на конкретни резултати.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на задълбочено и резултатно секторно сътрудничество. В тази връзка със задоволство беше отбелязана положителната тенденция в търговско-икономическите отношения и увеличаване на двустранния стокообмен, както и активната дейност по линия на Културните центрове на двете страни. Министър Милков изрази загриженост от последните развития в двустранните отношения, свързани по-конкретно с правата на българите в Северна Македония.

Двете страни се обединиха около мнението, че е в общ интерес повече усилия да бъдат насочени към преодоляване въздействието на негативни прояви и реактивиране на положителната динамика в двустранните отношения. Министър Милков подчерта необходимостта от създаване на позитивна атмосфера, в която доминиращо е партньорството.

В края на разговора министър Милков пожела успех на г-жа Поповска на поста. Увери я, че в лицето на министерството на външните работи има конструктивен партньор, готов за директна и открита комуникация по всички въпроси от двустранния дневен ред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушаха министъра на финансите в НС
Изслушаха министъра на финансите в НС
Победи за Тейлър Фриц и Андрей Рубльов на тенис турнира във Виена
Победи за Тейлър Фриц и Андрей Рубльов на тенис турнира във Виена