НОВИНИ

Въпреки заповедта за арест: Путин е на визита в Монголия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:32, 03.09.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Владимир Путин Монголия
Снимка: БТА
Слушай новината

Противоречива визита на Владимир Путин в Монголия - руският президент пристигна в страната и вече се срещна с президента ѝ, макар срещу него да е издадена заповед за арест.

18 месеца след като Международният наказателен съд издаде заповедта за задържане на Путин и Мария Лвова-Белова за първи път руският държавен глава посещава страна, която е член на съда.

Монголия обаче е силно зависима от Русия и Китай и вероятността да се стигне до арест на руския лидер е на практика нищожна.

Тържествено посрещане на площад "Чингис Хан". Владимир Путин и руска делегация са в Монголия. Това е първа визита на Путин в страна - член на Международния наказателен съд, откакто е издадена заповедта за ареста му.

Украйна и редица западни държави призоваха властите в Улан Батор да изпълнят ангажимента си и да задържат руския президент.

Още преди пътуването обаче от Кремъл заявиха, че не се притесняват от потенциален арест. След среща с монголския си колега Путин изрази задоволството си от разговорите.

"Освен двустранното си сътрудничество обсъдихме и ключови международни въпроси. Сключихме няколко важни търговски споразумения. Русия е един от най-значимите партньори на Монголия и само от началото на годината отчитаме ръст на търговията от 21%. Плащанията между двете държави се извършват почти изцяло във валути различни от долара и еврото", заяви руският президент Владимир Путин.

Разположена между Русия и Китай Монголия е силно зависима в икономическо и енергийно отношение от двете си могъщи съседки. Припомни го и Путин.

Снимки: БТА

"През изминалата година сме осигурили над 90% от вноса на природен газ и горива за Монголия. Готови сме и с плановете за газопровода, който трябва да свърже Русия, Монголия и Китай. Дължината му ще бъде близо 1000 км.", допълни Владимир Путин.

Заповедта за ареста на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова беше издадена заради военни престъпления и в частност принудителното депортиране на хиляди украински деца на руска територия.

"Ако Монголия се възприема като правова държава, ако иска да бъде част от цивилизования свят, то трябва да спазва договорите, които е подписала и ратифицирала. Съдия, който представлява Монголия работи в Международния наказателен съд. Вярвам, че страната, която иска да е цивилизована, е длъжна да спазва международното право. Това не е въпрос на желание, а на задължение", каза още Владимир Кара-Мурза, руски опозиционер.

Международният наказателен съд не разполага със свои органи, които да извършат ареста. Не може и да принуди властите в дадена държава да изпълнят поетия от тях ангажимент. Засега от монголската страна запазват мълчание около противоречивата визита на руския президент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Параолимпиецът Ружди Ружди донесе златния медал в България (СНИМКИ)
Параолимпиецът Ружди Ружди донесе златния медал в България (СНИМКИ)
Жребият за новия сезон в баскетболния шампионат ще бъде през следващата седмица
Жребият за новия сезон в баскетболния шампионат ще бъде през следващата седмица