НОВИНИ

Въпроси и отговори за COVID-19: Кой е контактен и как да съжителстваме със заразен

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
14:46, 23.10.2020
56916
Чете се за: 02:47 мин.
Още
въпроси отговори covid контактен съжителстваме заразен

Какви са симптомите на COVID-19?

Най-честите симптоми са повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на вкус и обоняние, умора, болки в мускулите.

Какво трябва да направим при първи симптоми?

От националния щаб за коронавируса съветват хората при първи симптоми да се свържат с личните си лекари по телефона, за да получат съвет от тях как да действат.

Личният лекар трябва да проведе обстойна анкета с пациента си и да проучи имал ли е контакт със заразен и дали е пътувал до рискови дестинации. След като установи това, както и какви симптоми има пациентът, личният лекар трябва вземе решение и да даде съвет как да се действа след това.

Хората, които нямат личен лекар, трябва да се свържат с Регионалната здравна инспекция на своето населено място.

Кога и как се прави изследване?

Изследването се назначава от лекар при наличие на определени критерии или симптоми на заболяването.

Една от големите частни лаборатории, където се правят тестове за COVID-19, подчертава, че изследването за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус не е желателно да се прави по собствено желание.

Новите правила: Какво трябва да знаем за маските и карантината

Изследването на безсимптомни пациенти ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса, т.е. ще даде фалшиво отрицателен резултат, защото броят на вирусните частици в началото на заболяването може да не е достатъчен, за да даде положителен резултат, посочват от лабораторията.

Какво трябва да правим, ако в дома ни има заразен с COVID-19?

По препоръки на здравното министерство, съобразени със СЗО, ако някой от членовете на семейството е заразен с COVID-19 и се лекува при домашни условия, той трябва да бъде настанен в самостоятелна стая с добра вентилация и да сведе до минимум движението си в общите помещения.

Те трябва да се проветряват добре и да се дезинфекцират често. Препоръчва се само едно лице, което е в добро здраве и без придружаващи заболявания, да полага грижи за болния.

Възможно най-дълго време заразеният трябва да носи маска. При изхвърлянето на отпадъците на заразения, човекът, който се грижи за него, трябва да носи ръкавици и след това прецизно да измива ръцете си. Препоръчва се ползването на кърпи за еднократна употреба.

Когато е в една и съща стая с болния, обгрижващият го трябва да носи маска, прилепнала плътно към лицето. Приборите и посудата, които използва заразеният, трябва да са предназначени само за него. След употреба те се почистват с препарат и вода и могат да се използват повторно.

Текстилните маски за многократна употреба, дрехите, спалното бельо, кърпите за баня и ръце на заразеният се перат отделно с гореща вода и перилен препарат, като се избягва директен контакт с тях.

Кой се счита за контактен?

Буквално определението за контактно лице на здравните власти изглежда така: лице без клинични оплаквания към момента, което е или може да е било в контакт със случай на COVID-19.

Близките контактни са:

  • лицата, които съжителстват в едно домакинство с пациент с COVID-19
  • лице, осъществило директен физически контакт, например ръкостискане
  • лице осъществило директен контакт със заразен на разстояние до 2 м продължителност над 15 минути
  • здравен работник или друг човек, полагащ директни грижи за пациента без препоръчаните лични предпазни средства
  • лице, пътувало в самолет в близост до лице с COVID-19

Какво да направим, ако сме контактни?

След установяване на случай на COVID-19, здравните власти трябва да идентифицират и запишат контактните лица, както и да ги определят като високо или ниско рискови.

Ако сме имали контакт с болен: Кога трябва да си направим PCR тест?

Още преди да се свържат с тях, те могат да се изолират в дома си по собствена инициатива незабавно като ограничат собствените си контакти до минимум Практиката е близките контактни да се поставят под карантина за 10-дневен период от последния контакт със заразен.

Те трябва стриктно да следят състоянието си за симптоми на COVID-19 – повишена телесна температура, кашлица или затруднено дишане. При проява на симптоми, да сигнализират личния лекар или съответната здравна инспекция. Ако липсват симптоми след 10-ия ден, карантината автоматично пада.

Как да изберем правилния дезинфектант?

Безспорно хигиената и дистанцията са много важни за предпазване от COVID-19, но не трябва да се пренебрегва и качеството на дезинфектанта, който ползваме. От Министерството на здравеопазването информират, че всички предлагани на пазара дезинфектанти (биоциди) трябва да бъдат разрешени от министъра на здравеопазването.

За тази цел на етикета трябва да бъде посочен номер на издаденото разрешение. При избор на дезинфектанти за ръце от изключително значение е преди тяхното закупуване и потребителят да чете етикета и обръща внимание на следното - за наличие на информация за вирусоцидно действие, за наличие на специфични указания за употреба – време за втриване в кожата на ръцете и съответно количество, за специфични условия на съхранение и срок на годност.

Дезинфекционният ефект се постига единствено при спазване на указанията за употреба. Продуктите за дезинфекция, които се изготвят в домашни условия при смесване на различни вещества на принципа „направи си сам“, не могат да гарантират постигането на необходимата ефективност на дезинфекцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актрисата Йоана Буковска гостува в "Близък план" по БНТ2
Актрисата Йоана Буковска гостува в "Близък план" по БНТ2
От утре: Вечерен час в Атина и Солун, по-строги мерки в цяла Гърция
От утре: Вечерен час в Атина и Солун, по-строги мерки в цяла Гърция