НОВИНИ

ВАС отхвърли жалбата на кандидат, отстранен от процедурата на ЦИК за доставка на машини за гласуване

вас отхвърли жалбата кандидат отстранен процедурата цик доставка машини гласуване
bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 12.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата против решение на ЦИК в частта, с която консорциумът „Български машини за гласуване“ е отстранен от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на машини за гласуване.

Решението по административно дело № 216 от 2021 г. е окончателно и не подлежи на обжалване.

Комисията на ЦИК, сформирана за избор на изпълнител, е констатирала, че към крайния срок за представяне на офертите фирмите „Български машини за гласуване“ ЕООД и „Аисист“ ЕООД са участници в две различни обединения.

Поради това комисията е предложила на възложителя да отстрани на основание чл. 107, т. 6 от Закона за обществените поръчки „Български машини за гласуване (БМГ)“ с участници в обединението „Българските машини за гласуване“ ЕООД, „Аисист“ ЕООД и проф. Иван Величков Иванов, както и участникът „Български машини за гласуване" (ДЗЗД) с членове в обединението „Българските машини за гласуване“ ЕООД, „Аисист“ ЕООД и „Калия Арт Продъкшън енд Ентъртейнмънт“ ЕООД.

Съобразно императивното правило на чл. 107, т.5 от ЗОП възложителят отстранява лицата, което са нарушили забраната по чл. 101, ал.10 от Закона за обществените поръчки. В случая към крайния срок за подаване на заявленията за участие в процедурата юридическите лица „Български машини за гласуване“ ЕООД и „АИСИСТ“ ЕООД са участници в две различни обединения подали такива заявления.

Неоснователно е твърдението на жалбоподателя, че заявлението за участие в процедурата от 29.11.2020 г. е подадено само от физическото лице И. Иванов. Установява се от доказателствата по делото, че към него е приложен Договор за учредяване на сдружение под формата на гражданско дружество „Български машини за гласуване“ от 29.11.2020 г. с участници „Български машини за гласуване“ ЕООД, „АИСИСТ“ ЕООД и проф. д-р И. Иванов, както и че при подаване на заявлението подписалият го И. Иванов е декларирал, че „участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка заедно с други икономически оператори“.

Отделно от горното, подаването на заявлението на 29.11.2020 г. от името на ДЗЗД „Български машини на гласуване“ чрез участника в него И. Иванов се потвърждава и в молбата-уточнение от 09.12.2020 г., както и в жалбата до съда. Същото се отнася и за обстоятелството, че това заявление не е оттеглено в срока по чл. 101, ал.7 ЗОП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агуеро пак изолиран
Агуеро пак изолиран
Множество пътни отсечки в Благоевградско и Бургаско са наводнени
Множество пътни отсечки в Благоевградско и Бургаско са наводнени