НОВИНИ

ВАС: Шофьор, отказал тест за алкохол и дрога, ще отговаря за две нарушения

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:05, 20.12.2021
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
условна присъда 190 глоба мъртвопиян шофьор без книжка
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Шофьор, отказал тест за алкохол и дрога, ще отговаря за две нарушения. Това реши общото събрание на съдиите от Върховния административен съд в свое тълкувателно решение, публикувано днес. Само преди дни кметът на Ахелой след гонка с полицията отказа да даде проба за алкохол.

Според тълкувателното решение на ВАС ако на пътя откажем проверка за алкохол и наркотици ще ни бъдат наложени две отделни наказания, които трябва да се изтърпят поотделно. Или казано иначе наказанието от 2 години без книжка и 2 000 лв. ще се сумира.

"Наказанието става 4 години лишаване от правоуправление и 4000 лв. глоба", каза Денислав Асенов - адвокат.

По данни на асоциацията на пострадалите при катастрофи всяка година у нас полицаите хващат между 10 и 13 000 шофьори, употребили алкохол зад волана. При половината е установено количество алкохол в кръвта над 1.2 промила. Хиляди са и заловените да употребяват наркотици. Проблемът в момента, е че единствената лаборатория за анализ се намира във ВМА.

"Пробите се бавят повече от половин година. Трябва да се инвестира в няколко лаборатории в провинцията, за да може тези проби да се взимат по-бързо и ако има съмнения те или да се потвърждават, или да отпадат, защото хората са с едни висящи обвинения", заяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Според юристи законът за движението по пътищата, който тълкуват върховните съдии, е един от най-променяните закони, които съществуват у нас и той трябва да бъде много по-ясен. Наредбата за установяване на алкохол и наркотични вещества също е атакувана пред ВАС, а делото е обявено за решаване.

"Това, което поражда проблема е, че ние имаме две отделни процедури за алкохол и наркотици. При алкохола имаме толеранс до 0.5 промила в кръвта, от 0.5 до 1.2 отговорността е административно наказателна, над 1.2 е само наказателна. Докато при употребата на наркотици там има абсолютно нулев толеранс. Без значение кога е употребявано, защо е употребявано. Там има само да или не. Цари наистина един хаос, защото тези нормативни актове се променят сравнително хаотично и не се променят цялостно", каза Денислав Асенов - адвокат.

Според експерти обаче нивото на лабораториите в България не позволява прецизно и детайлно изследване на различните видове наркотици. Освен това всяка година излизат нови видове, което също би затруднило санкционирането.

"Няма как да варират границите, защото имаме алкохол и той е само един единствен. Докато имаме 15-20 вида наркотици. Не може да сложим за всеки вид долна граница. Освен това практиката в Европа е или си употребил наркотици, или не си. Няма долна граница", заяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Данните на Софийската районна прокуратура от началото на година до края на октомври показват тревожна тенденция. По обвинителни актове на държавното обвинение за шофиране след употреба на алкохол или наркотици са постановени 432 осъдителни присъди като 50 от тях са ефективни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсиите се увеличават с около 13% от 25 декември
Пенсиите се увеличават с около 13% от 25 декември
Станислав Генчев: Нямаме оправдание
Станислав Генчев: Нямаме оправдание