НОВИНИ

Вашингтон проверява от китайска лаборатория ли е тръгнал вирусът, Пекин отрича

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:34, 16.04.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че администрацията му се опитва да разбере дали коронавирусът води началото си от лаборатория в китайския град Ухан.

Държавният секретар Майк Помпео настоя Пекин да сподели това, което знае по въпроса. Китайското външно министерство отвърна, че СЗО няма доказателства в подкрепа на подобна версия.

Президентът Доналд Тръмп разпали дискусиите по медийната теория, че коронавирусът е тръгнал от китайска лаборатория. На брифинг в Белия дом той обяви: "тази новина се чува все повече и повече".

Ден по-рано "Фокс нюз" - телевизията, която се ползва с доверието на президента - съобщи, че според множество неназовани правителствени източници, вирусът се е предал от прилеп на човек при научен експеримент в лаборатория в Ухан и поради занижени стандарти за сигурност, заразеният служител е излязъл навън, отишъл е на пазара за диви животни и така е тръгнала заразата.

Помолен от репортер на "Фокс нюз" да коментира темата, Тръмп отговори - "много прецизно проучваме тази ужасна ситуация".

Отговорът на китайското външно министерство:

Чжао Лицзян, говорител на китайското външно министерство: Ние винаги сме вярвали, че това е научен въпрос и трябва да бъде изследван от учените и медицинските специалисти. Директорът на СЗО многократно е казвал, че няма доказателства коронарирусът да е създаден в лаборатория. Много именити световни специалисти в областта на медицината вярват, че така нареченото "изпускане от лаборатория" няма научна основа.

Във вторник началникът на обединеното командване на американската армия генерал Марк Майли каза, че според разузнаването, вирусът е възникнал естествено, противно на версиите, че е създаден в лаборатория.

От началото на пандемията, различни теории на конспирациите лансират идеята, че става дума за биологично оръжие, без никакви доказателства. Мнозинството от учените по света са единодушни, че произходът на вируса е от прилепите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Велики четвъртък Рилският манастир остана празен
На Велики четвъртък Рилският манастир остана празен
100 души от чужбина се очаква да се завърнат в Паничерево за празниците
100 души от чужбина се очаква да се завърнат в Паничерево за празниците