НОВИНИ

Велизар Шаламанов: Има български непосредствен интерес страната ни да предостави въоръжение на Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 17.10.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Има реална възможност и непосредствен български интерес страната ни да предостави въоръжение на Украйна. Това би отворило възможността за получаване на заместващо въоръжение от НАТО", това заяви в "Още от деня" бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Според Шаламанов НАТО, ЕС и много страни, част от свободния свят, работят по установяването на санкции, които да ограничат руската агресия, изпращането на военна помощ в Украйна и предприемането на политически действия за намиране на дългосрочни решения. Ролята на България според него следва да бъде засилена чрез изпращането на военна помощ за Украйна.

Шаламанов обясни, че България разполага с въоръжение и техника. Според него сега е моментът старото, но годно въоръжение на Българската армия, да бъде използвано по предназначение. Това би било силен мотив за ускоряване на превъоръжаването на Българската армия и използването на механизмите на заместване по думите на бившия министър.

"Българската отбрана сериозно се усилва с една модерна бойна група от над 1000 души с всички видове въоръжения, необходими за действията на батальонна бойна група, и демонстрирана солидарност от много страни от Алианса, които пряко се ангажират със защитата на нашата териториална цялост и суверенитет. В същото време те дават един пример накъде трябва да върви модернизацията в Българската армия с особен приоритет на сухопътните войски", това заяви Велизар Шаламанов по повод превръщането на Италия в рамкова държава за бойната група на НАТО у нас.

Ясната мисия на тази бойна група според него е усилването на предната отбрана - демонстрацията на готовност от страна на Алианса да защити територията на страните членки на НАТО с всичките си способности. Други предимства от съставянето на новото военно формирование са повишаването на оперативната съвместимост и задълбочаването на сътрудничеството.

"Ще ни даде възможност да видим как работят комуникациите на тактическо ниво, как се комбинират различните въоръжения за противовъздушна отбрана, противотанкова отбрана и маневрени действия по най-добрия модел, утвърден в НАТО", заключи той.

Приоритет за страната ни според бившия министър на отбраната трябва да бъде надграждането на бойната група до бригадна. Той определи използването многонационални сили като част от въоръжените сили за защита на България като най-ефективния начин за засилване на нашата отбрана, предвид дефицитите установени в докладите за състоянието на отбраната.

"България е защитена, но ситуацията е динамична и ние трябва да се насочим към едно ускорено превъоръжаване, което ще позволи на страната, с ограничените си ресурси, да има най-добрия пакет от балансирани способности: сухопътни сили, военноморски сили, авиация, специални операции и разузнаване", каза още Велизар Шаламанов.

По думи на бившия министър на отбраната над 50 държави изпращат оръжие на Украйна, без да са част от войната. Твърденията, че предоставяйки въоръжение на Украйна, България става част от войната, Шаламанов определи като манипулативни. По същия начин той категоризира и твърденията, че приемането на многонационални сили на нашата територия и използването на съюзнически изтребители за противовъздушната отбрана на България противоречат на Конституцията.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златислава Чуканова също е четвъртфиналистка на ЕП по бокс в Черна гора
Златислава Чуканова също е четвъртфиналистка на ЕП по бокс в Черна гора
Злато за Ангел Русев в изтласкването на ЕП по вдигане на тежести за младежи
Злато за Ангел Русев в изтласкването на ЕП по вдигане на тежести за младежи