НОВИНИ

Кой е виновен за проблемните участъци на магистрала "Тракия"?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:22, 17.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Една и съща фирма - "Трейс груп", стои зад един от проблемните участъци на магистрала "Тракия" и ремонта на жълтите павета. Твърдението е на регионалният министър Иван Шишков. Той съобщи за лоши практики при изграждането на втори и трети лот на магистралата, заради които държавата е загубила 40 млн. лева.

От браншовата камара "Пътища" остро възразиха, че въпросните участъци се експлоатират над 10 години и при проверките досега не са открити нарушения.

Според регионалния министър Иван Шишков резултатите от взетите проби от Лот 2 и 3 на АМ "Тракия" показват, че качеството на пътното платно е съмнително, дебелината му е значително по-малка от необходимото и има пестене на материали. Той посочи и ред други несъответствия между двата участъка Стара Загора - Нова Загора и Нова Загора - Ямбол.

"Затова си мисля, че още при самото възлагане на строителството на двата лота най-вероятно е било буквално замислено или предвидено всичко това, което установихме. Защото няма логика - второто трасе е с по-сложен релеф, а цената да е по-ниска", заяви Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие.

От браншовата камара "Пътища" остро възразиха срещу твърденията на регионалния министър, че при строежа на Лот 2 и 3 на автомагистрала "Тракия" заради спестени материали държавата е загубила 40 милиона лева.

От камарата заявяват, че въпросните участъци са в експлоатация над 10 години, досега са преминали през редица проверки и не са открити нарушения.

А през 2014 г. Европейската комисия е направила своя проверка с изследване в лаборатория в Италия и също не са открити нарушения.

Шофьори обаче, които пътуват по въпросните участъци на автомагистрала "Тракия", недоволстват срещу качеството на пътната настилка.

А що се отнася до ремонтите в центъра на София, регионалният министър днес предупреди, че столицата ни може да загуби евросредства, ако ремонтите не приключат до края на март.

По темата работиха: Зоя Велинова, Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски изтребител се разби в жилищна сграда в руския град Ейск
Руски изтребител се разби в жилищна сграда в руския град Ейск
Почина 2-годишното дете, бито от своята осиновителка
Почина 2-годишното дете, бито от своята осиновителка