НОВИНИ

Весела Лечева: Наливането на 50 милиона в "Червено знаме" означава българският спорт да получи съоръжения от миналото

весела лечева моята работа абсолютно прозрачна
bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 06.01.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева обяви по време на днешния парламентарен контрол, че е била прекратена втората част на обследването на спортен комплекс "Червено знаме".

По думи на министър Лечева причината е, че според нея реконструкцията на съоръженията в комплекса единствено би ощетила държавата, тъй като дори и след ремонта обектите на "Червено знаме" няма да отговарят на модерните стандарти.

"Тези спортни съоръжения са проектирани преди 40 години и няма как чрез реконструкция и основен ремонт да станат модерни спортни обекти. Плувен комплекс "Червено знаме" не отговаря на съвременните изисквания дори само заради факта, че коритото, което е в рамките на 50 метра, по съвременните стандарти трябва да е 52 метра. Смятам, че реконструкция на старите съоръжения би ощетило държавата. Заявката от предишното правителство, че ще се налеят 50 млн. лева за основен ремонт, означава българският спорт да получи спортни обекти, обърнати към миналото, а не към бъдещето, които ще са неефективни и няма да могат да се използват за тренировъчен и състезателен процес. Ето защо дружеството е прекратило обследването на останалите спортни съоръжения с оглед на това първо да се изгради едно добре мотивирано и минало през сериозно обществено и експертно обсъждане предложение за изготвяне на качествено задание", съобщи Весела Лечева.

Служебният министър на младежта и спорта говори и за случващото се около строежа на новия стадион на ЦСКА.

"За да бъде изпълнено решението но Министерския съвет, "Сердика спортни имоти" ЕАД и ПФК "ЦСКА София" ЕАД подписаха на 6 декември 2022 г. меморандум за създаването на съвместно дружество за строителството на нов стадион на футболния клуб. Със споразумението двете страни се ангажират с конкретни стъпки и срокове относно учредяването на съвместното дружество. Създадени са условия ПФК "ЦСКА София" ЕАД да продължи с дейността по проектиране на стадиона, докато продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по вписване на съвместното дружество в Търговския регистър", разясни Весела Лечева и припомни, че "Сердика спортни имоти" ЕАД, чийто принципал е ММС, не поема ангажименти относно финансирането на бъдещото строителство, което трябва да бъде осигурено изцяло от ЦСКА.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравните власти ще отнемат лицензи при нарушения, довели до липсата на лекарства
Здравните власти ще отнемат лицензи при нарушения, довели до липсата на лекарства
Арда представи двама нови на старта на подоготовката
Арда представи двама нови на старта на подоготовката