НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети български църкви в Одрин

Александър Марков
от Александър Марков
09:50, 17.09.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
илияна йотова никакви отстъпки условията рсм
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава на посещение в Турция за 130-годишнината от полагането на островния камък на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул. Напът за Истанбул вицепрезидентът ще спре в Одрин и ще посети двете ни църкви там - "Свети Георги" и "Св. св. Константин и Елена".

130-годишният юбилей на Желязната църква в Истанбул ще бъде отбелязан с Божествена света литургия в неделя сутрин. Очаква се тя да бъде отслужена от Старозагорския митрополит Киприан в присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей.

На литургията ще присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, като се очаква присъствието и на министри от служебния кабинет, посланикът ни в Анкара Ангел Чолаков, генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев, представители на българската общност в града.

От 14.00 ч. в неделя Йотова ще открие новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий". Планирана е среща с българската общност.

Строителството на Желязната църква, завършена през 1896 година, започва четири години по-рано през 1892 година. Тя е единствената православна желязна църква и една от малкото останали в света железни църкви изобщо.

Проектирана е от живелия в Османската империя архитект от арменски произход Ховсеп Азнавур. Намира се в квартал "Фенер" на брега на Златния рог и през 2018 г. беше изцяло реновирана благодарение на съвместните усилия на българската и турската държава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на земеделието отваря врати в неделя
Министерството на земеделието отваря врати в неделя
704 са новите случаи на коронавирус
704 са новите случаи на коронавирус