НОВИНИ

Вижте бебета, които се родиха през 2020 г. в столичния зоопарк и още за дивите обитатели там

Росица Белева
от Росица Белева
13:15, 01.06.2020
7114
Чете се за: 02:14 мин.
Още
вижте бебета родиха година столичния зоопарк дивите обитатели

Софийският зоопарк сподели снимки на дивите бебета, които се родиха през 2020 година. Така зоокътът поздрави малките си почитатели по повод Деня на детето. Днес едно от най-любимите места на всички деца предостави и свободен достъп за посетилите си.

Ако нямате възможност да ги видите на живо, зоопаркът предлага виртуална разходка с мобилното приложение Sofia ZOO Smart App.

Снимка: Юлиян Попов

Ще имате възможност не само да се разходите из парка, потънал в зеленина, но и да се насладите на неговите обитатели – новородените муфлони, козирози, благороден елен, виетнамски петнист елен, поотрасналите вече антилопи кана, огърличести пекари, както и старите познайници и любимци на децата – слоницата Артайда, белият носорог Чико, хипопотамът Норман, неговият по-малък събрат Емилио и много други.

Вижте някои от дивите бебета, които се родиха през 2020 г.!

Снимка на бебето антилопа личи: Катерина Зарева-Симеонова

Снимка на огърличесто пекари от Юлиян Попов

Снимка: Гривесто козироче, Зоопарк - София

Снимка: Патагонски мари, Зоопарк - София

Снимка: Семейство камерунски кози, Зоопарк - София

Отскоро част от новите обитатели на Софийския зоопарк са белите бенгалски тигри Киафа и Нарцис, които пристигнаха от Унгария. Те са брат и сестра, съответно на една година и на седем месеца и са много редки в дивата природа. Въпреки че са толкова млади, те почти са достигнали обичайните за вида размери. И двамата тежат около 150 кг, но мъжкият тигър Киафа може да достигне до 200 кг като възрастен.

Снимка на бял тигър от Марио Александров

Тигрите много си приличат по външен вид - със светлокафяви ивици и пронизващи сини очи. Наблюдава се обаче, че женската е "по-плаха и недоверчива", докато мъжкият е „по-смел и по-контактен“, според екипа на Софийския зоопарк.

Снимка: Марио Александров

Белият тигър е много рядък вид в дивата природа. "Трудно могат да оцелеят в природни условия поради нетипичния си цвят, което ги прави лесно забележими и им пречи да ловуват“, обясняват от зоологическата градина.

Още за животните и обитателите на столичния зоопарк може да научите от Лятното зооучилище, което се провежда ежегодно през юни и юли. Това е време на емоции, радост, приключения и активно изучаване на биоразнообразието, което децата и родителите очакват с радост и нетърпение.

В извънредната епидемиологична обстановка обаче, основен приоритет на Зоологическата градина - София е да ограничи рисковете и да опази здравето на посетителите и младите възпитаници!

Снимка на слоницата Артайда: Юлиан Попов

Ето защо, се обмисля възможността обичайният формат на Лятното зооучилище да се замени с дистанционна форма на неговото провеждане – до отпадане на опасността от разпространение на COVID-19.

До няколко дни зоопаркът ще вземе това важно решение.

Може да споделите Вашите очаквания за Лятното зооучилище – 2020 г., като се включите в анкетата и отговорите на въпроса:

Зоопаркът на София е подготвил и кратки видеолипове за своите почитатели, за да им предложи интересна информация и да ги провокира към нови емоции и преживявания. Вижте някои от тях:

Пешо е едно от най-забележителните животни в Софийския зоопарк! Той съжителства с група камерунски кози в сектор Тревопасни животни и е много спокоен. За невероятните приспособления на камилите, които им помагат да оцеляват при екстремни условия ще научите от това клипче.

*****

Херпетологът Георги Кръстев представя Зеления дървесен питон. Във видеото може да видите някои от приспособленията, които осигуряват благоприятна среда за вида.

*****

Запознайте се с белоопашатата мангуста Дръпка, във видеото ще може да научите интересни факти за нея.

*****

Гледачът Мария Тереза Кортес представя гарвана гробар, който е едно от най-интелигентните животни. Той е много привързан към хората, но си общува и с дивите гарвани.

*****

Херпетологът Георги Кръстев представя Австралийската брадата агама на име Поразяващата уста. Ще разберете защо се нарича така, с какво се храни и кое е дало името на вида.

*****

Вижте черния мечок Балу. Ще научите интересни и любопитни факти за черните мечки, които се наричат още барибали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валенсия за Гасперини: Безумно е да отидеш на мач от Шампионската лига с коронавирус
Валенсия за Гасперини: Безумно е да отидеш на мач от Шампионската лига с коронавирус
Вучич: Никой в Сърбия няма да каже лоша дума за българите и България
Вучич: Никой в Сърбия няма да каже лоша дума за българите и България