НОВИНИ

Властите в Русия включиха бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров в списъка с терористи и екстремисти

гари каспаров бнт окончателното поражение путинската армия украйна неизбежно
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:39, 06.03.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Други спортове
Слушай новината

Властите в Русия включиха бившия световен по шахмат Гари Каспаров в списъка си с терористи и екстремисти, съобщава изданието The Moscow Times.

60-годишният Каспаров, който е 13-ият световен шампион в шахмата, от години е в изгнание, тъй като е един от най-върлите критици на режима в Кремъл и многократно се е обявявал срещу войната в Украйна.

Руската служба за финансово разузнаване "Росфинмониторинг" не посочва причината, поради която Каспаров е включен в черния списък, но по всичко изглежда това има общо с активната му гражданска позиция. Включването на гросмайстора в списъка обаче ще позволи на руските власти да замразят финансовите му активи, без да се нуждаят от съдебна заповед за това.

Каспаров, който е роден в Баку в семейството на руски евреин и арменка, напусна Русия през 2013 година. От 2014 година той притежава хърватски паспорт, а в момента живее в американския мегаполис Ню Йорк. Той прекрати активната си състезателна кариера през 2005 година, след като бе световен шампион в продължение на 15 години между 1985 и 2000 година. След края на кариерата си Каспаров се занимава активно с политика и граждански активизъм. През 2008 година той имаше намерение да се кандидатира за президент на Русия, но се отказа от надпреварата, тъй като според него е срещнал "обструкции".

В края на миналата година в списъка на "Росфинмониторинг" с терористи и екстремисти бе включен и писателят Борис Акунин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фермерски протести в Полша
Фермерски протести в Полша
Бившият румънски премиер Чука пред БНТ: Политиците ви трябва да жертват егото си, за да има ротация
Бившият румънски премиер Чука пред БНТ: Политиците ви трябва да жертват егото си, за да има ротация