Военният министър: Необходима е среща на върха ЕС - НАТО

от БНТ
14:56, 28.05.2021
Чете се за: 03:20 мин.
По света
военният министър необходима среща върха нато
Слушай новината

Среща на върха ЕС - НАТО е необходима следваща стъпка за издигане на сътрудничеството между двете организации на ново равнище. Това подчерта министърът на отбраната Георги Панайотов на неформална среща на министрите на отбраната на Европейския съюз в Лисабон на 27 - 28 май.

В рамките на първата работна сесия, посветена на отношенията НАТО - ЕС, в която участва и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, България подкрепи търсенето на съгласуваност между протичащите процеси на стратегически размисъл в Европейския съюз и НАТО – Стратегически компас и НАТО 2030.

Министър Панайотов отбеляза водещата роля на НАТО в колективната отбрана и високия потенциал на ЕС в прилагането на невоенни инструменти в подкрепа на отбраната.

Министърът на отбраната изрази очакването си новите стратегически документи на ЕС и НАТО да дадат допълнителен стимул за постигане на по-голяма синергия в действията на двете организации в области като кибер и хибридни заплахи, климатични промени, изкуствен интелект, морска сигурност и други, а целта следва да бъде взаимодопълване в сферата на развитието на способности, операциите, партньорствата и устойчивостта.

Срещата продължи с работна сесия, посветена на Стратегическия компас с фокус върху развитието на способностите и новите технологии.

В своето изказване министър Панайотов обвърза изграждането на способностите с дефинирането на обхвата и мащаба на бъдещите операции на ЕС, както и другите дейности в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана.

Отчитайки динамичния стратегически контекст и растящата дигитализация, той подкрепи изграждането на гъвкави, мобилни и устойчиви военни сили. Министър Панайотов наблегна на интегрирания подход на ЕС към мисии и операции, който трябва да се приложи и при планирането на военни и цивилни способности.

Той подчерта значението на лидерството на ЕС в иновативните технологии и тяхното използване в отбранителния сектор чрез създаването на подходящи стимули. Министърът призова към използване на всички програми и инструменти на Съюза, свързани с научните изследвания, за приоритетно развитие на отбранителни способности.

Панайотов отбеляза значението на европейската отбранителна индустрия, особено малките и средни предприятия, тъй като ефективната и иновативна индустриална база е ключово условие за постигане на свобода на действие на Съюза и технологичен суверенитет.

Форумът продължи с дискусии по актуалните въпроси от отношенията между ЕС и Африка в областта на мира и сигурността. Участие в заседанието взеха представители на ООН, Африканския съюз и други регионални организации. Акцент бе поставен върху ръководените от ЕС пет военни мисии и операции на африканския континент, както и върху други инструменти на Съюза в подкрепа на международния мир и стабилност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разработва се програма за профилактика на учителите
Разработва се програма за профилактика на учителите
Работници пробиха газопровод в Пловдив
Работници пробиха газопровод в Пловдив