НОВИНИ

Войната в Украйна задълбочава проблема с глада

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:53, 20.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Взаимни нападки по оста САЩ - Русия в Съвета за сигурност на ООН. Американският държавен секретар Антъни Блинкен обвини Русия, че използва доставките на храна като оръжие. Руският посланик в ООН контрира, че продоволствената криза по света не е от днес. Темата ще бъде обсъдена и на заседание на Съвета по външни работи в Брюксел. Световната банка обяви, че отпуска 30 милиарда долара за справяне с глобалната криза.

Антъни Блинкен обвини Русия, че държи за заложници милиони хора по света, които разчитат на украинския износ на зърно. Пред Съвета за сигурност американският държавен секретар призова Москва да спре да блокира украинските пристанища.

"Руското правителство изглежда смята, че използването на храната като оръжие ще помогне да се постигне това, което инвазията не успя - да сломи духа на украинския народ", каза Блинкен.

В отговор руският посланик в ООН Василий Набензя определи като напълно невярно твърдението, че Русия е виновна за глобалната продоволствена криза, която, по думите му, тлее от години. Той обвини Украйна, че сама е блокирала чуждестранните кораби, минирайки водите около пристанищата си.

"Като ви слушам, господа, изглежда, че ние искаме всички да умрат от глад и че само Украйна е загрижена как да спаси хората. Това не е вярно. Да си припомним, че заплахата от световна продоволствена криза не възникна тази година", каза той.

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма на ООН Дейвид Бийзли отбеляза, че Украйна е голям производител на храни, достатъчни за 400 милиона души, а конфликтът е довел до най-дългите опашки за хляб в света.

"Войната в Украйна добави плашещо ново измерение на картината по отношение на глада в света. Руската инвазия в нейната съседна страна на практика прекрати износа на стоки. Цените на основни храни нараснаха с 30% и това поставя заплаха за страните в Африка и Азия", каза Бийзли.

Войната в Украйна доведе до поскъпване на цените на зърното, олиото, горивата, торовете. Русия и Украйна държат общо почти една трета от световните доставки на пшеница. Украйна е и основен износител на царевица, ечемик, слънчогледово и рапично олио. На Русия и Беларус се падат 40% от световния износ на калиеви торове.
Световната банка съобщи, че ще задели 30 милиарда долара за справяне със световната продоволствена криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените тв водещи в Афганистан са принудени да покриват лицата си в ефир
Жените тв водещи в Афганистан са принудени да покриват лицата си в ефир
Звезден блясък от Кан до Лондон
Звезден блясък от Кан до Лондон