НОВИНИ

Вратарят на Аякс за грешката, довела до 9-месечна забрана

Андре Онана
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 31.12.2021
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
Слушай новината

2021 е най-трудната година в живота на 25-годишния вратар на Аякс Андре Онана. В началото на февруари той получи 12-месечно наказание заради 40 милиграма фуросемид в кръвта. Андре Онана даде положителен допинг тест още през октомври 2020 г., а разследването продължи почти три месеца.

Фуросемидът е един от най-силните и бързо действащи диуретици. Обикновено се предписва при сърдечни проблеми. Самото лекарство не се счита за допинг, но е сред забранените. Основната причина е, че замаскира следите от забранени вещества, когато се намират в тялото. С увеличаването на количеството на урината концентрацията на истинския допинг също намалява и става по-трудно откриваем.

Ръководството на Аякс и най-вече генералният директор Едвин ван дер Саар се застъпиха за футболиста, което доведе до намаляването на наказанието от ФИФА - но само до 9 месеца.

Шест месеца по-късно спортният директор Марк Овермарс обяви желанието да продаде Андре Онана. През ноември футболистът отново се завърна в игра, но след дебютния си мач срещу турския клуб Бешикташ той сподели, че ще напусне Аякс през следващото лято: „Просто е време да си тръгна – като всички момчета от предишния състав, които напуснаха вече.”

Наскоро Онана отново проговори - този път в специална рубрика в The Players' Tribune.

„Много хора си мислят, че познават мен и всичко, което ми се случи. Онана ли? О, той беше наказан за употреба на допинг. Той е измамник и наркоман. Това е петно върху името ми. Как да обясните това на вашето семейство и деца? Но в действителност има обяснение. Седнете и чуйте, ако искате истината. Само за седмица през февруари 2021 г. загубих всичко. Бях на разположение на националния отбор на Камерун. Обади се лекарят на Аякс, за да информира, че в кръвта ми е открито малко количество фуросемид. И аз попитах: „Как? Това някаква шега ли е? Определено има грешка. Знам как протичат всички тези тестове. Никога не съм имал проблем с тях." Всичките ми приятели знаят, че не пия и не пуша. Никога дори не съм се докосвал до субстанции. Никога. Тогава дори не бях чувал за фуросемид", започна разказа си вратарят.

"Единствените хапчета, които съм приемал, бяха предписани от лекарите на Аякс или националния отбор. След като разговарях с представителя на Аякс, се обадих на приятелката си Мелани. Засмях се, говорейки за това. Вярвах, че е просто грешка. И тогава тя каза: "Андре, това беше в лекарството ми по време на бременността, което лекарите ми предписаха." Тогава ми просветна какво се е случило. След като се върнах у дома, докторът на Аякс дойде и разгледа всичко в шкафовете, за да провери теорията ми. Той го потвърди. Взех хапче за главоболие, но обърках кутиите. Взех грешното лекарство - кутиите бяха почти идентични. Не съм се опитал да измамя някого. Това беше глупава човешка грешка. Малко хапче. Само 40 милиграма", продължи той.

"Една година без футбол се усеща като 10 години. Мога да изброя играчите и треньорите, които ми помагаха. Но все пак се чувствах самотен. Не можех да ходя на мачове и да тренирам с отбора. Не можах да се зарадвам на победата с момчетата - въпреки че изиграх 60% от мачовете през този сезон. Всичко това справедливо ли е? Законът си е закон. Но понякога се питам: „Какво искаше да постигнеш с това? Харесва ли има да карат някого да страда?"

По-късно Андре Онана разшири темата: „Футболът не е човечността. Невероятно: 40 милиграма могат да съсипят кариерата ти. Аз съм просто цифра. УЕФА не разглежда конкретните случаи. Ако си купя бутилка вода, а след това се окаже, че има нещо в нея, само аз нося отговорността."

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни унищожиха невзривен боеприпас край Хасково
Военни унищожиха невзривен боеприпас край Хасково
Назначиха нов директор на ДНСК
Назначиха нов директор на ДНСК