НОВИНИ

Време е за Ролан Гарос 2023

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:53, 28.05.2023
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
време ролан гарос 2023
Слушай новината

В края на месец май по традиция е време да дадем началото на втория турнир от Големия шлем за годината Ролан Гарос, а битките в Париж стартират днес - 28 май.

При мъжете, разбира се, огромната липса е тази на 14-кратния шампион Рафаел Надал, който обяви, че пропуска надпреварата заради контузия, но въпреки това фаворити за неговия трон не липсват.

Световният №1 Карлос Алкарас ще се стреми към своя първи триумф в Париж, докато Новак Джокович ще се опита да се превърне в най-успешния тенисист в турнирите от Големия шлем, стигайки до своята 23-ата титла. Най-интересното обаче е, че те двамата попаднаха в една половина на схемата, което означава, че могат да се срещнат единствено в полуфиналите.

Бившият финалист на Ролан Гарос Стефанос Циципас, младият датчанин Холгер Руне, Каспер Рууд Яник Синер, че дори и Даниил Медведев обаче ще бъдат решени на всичко да се включат в борбата за титлата и със сигурност са способни да поднесат изненада.

При дамите полякинята Ига Швьонтек отново е сред фаворитките за титлата, но за разлика от преди година световната №1 ще пристигне във Франция с много въпросителни около нейното състояние, тъй като тя беше принудена да се откаже в мача си от четвъртфиналите в Рим срещу Елена Рибакина.

Именно казахстанката наред с шампионката от Australian Open Арина Сабаленка обаче също не крият амбициите си за титлата в Париж, а белорускинята има шансове да измести Швьонтек от първото място в световната ранглиста.

В турнира при жените обаче изненадите са почти неизбежни, така че тенисистки като Джесика Пегула, Каролин Гарсия, Онс Жабер, Коко Гоф и Мария Сакари също не бива да бъдат отписвани.

Българските надежди за добро представяне на тазгодишния Ролан Гарос отново ще бъдат свързани с първите ни ракети при мъжете и жените Григор Димитров и Виктория Томова.

През тази седмица Димитров достигна до своя първи финал след пауза от пет години по време на турнира в Женева, което подсказва, че 32-годишният хасковлия се намира в добра форма. Неговото участие в Париж ще стартира с мая срещу казахстанеца Тимофей Скаров, а във втория кръг евентуално го очаква мач срещу Грегоар Барер или Емил Руусувуори. При достигане до трети кръг пък възможен съперник на Григор е поставеният под №8 Яник Синер.

При дамите Виктория Томова ще търси своя първи успех в основната схема в Ролан Гарос при второто си участие там. Жребият обаче далеч не бе благосклонен към най-добрата ни тенисистка, тъй като в първия кръг ѝ отреди среща още в първия кръг с поставената под №23 рускиня Екатерина Александрова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи кинофестивалът в Кан - кои грабнаха отличията
Приключи кинофестивалът в Кан - кои грабнаха отличията
Виктор Цанков в предаването "Аз съм"
Виктор Цанков в предаването "Аз съм"