НОВИНИ

Времето през март: Най-ниските температури ще са между минус 5° и 0°, а най-високите - между 20° и 25°

времето март ниските температури минус 5deg 0deg високите 20deg 25deg
Снимка: Татяна Добролюбова
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:45, 28.02.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, а най-високите - между 20 и 25 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология, представяйки прогнозата за времето през март.

Тази година през март се очаква средната месечна температура у нас да бъде над нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - между 50 и 90 литра на квадратен метър.

През първите дни от месеца температурите ще са по-високи от обичайните. Ще преобладава облачно време, на места, главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, а в планините над 1800-2000 метра - от сняг. В източните райони ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там дневните температури ще остават най-ниски. По-значителни разкъсвания и намаления на облачността се очакват към 3-4 март.

Към средата на първото десетдневие ще има значителна облачност и валежи от дъжд на повече места в страната. Температурите ще се понижат и ще се доближат до климатичните норми. Повишава се вероятността за валежи от сняг в ниските планински райони и на места в Северна България. До края на периода ще преобладава облачно време, ще има и валежи, предимно от дъжд.

През второто десетдневие на март се очаква температурите да бъдат по-високи от обичайните. Относително по-малка вероятност за валежи и периоди с по-значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в началото и в края на десетдневието, а около средата му вероятността за синоптична обстановка с валежи на много места в страната е повишена.

И третото десетдневие се очаква да започне с повече слънчеви часове в по-голямата част от страната, а около средата и до края на периода изгледите са за предимно облачно време, с чести валежи от дъжд и с температури около и по-високи от обичайните за края на март.

  • Кои са характерните особености на март?

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и на слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец, който е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето.

В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите през март у нас са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

  • Астрономическата пролет започва на 20 март в 5 часа и 6 минути

В началото на март слънцето у нас изгрява в 7 часа и 2 минути, и залязва в 18 часа и 17 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 15 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 10 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня вече е 12 часа и 42 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 3 март е последна четвърт, на 10 март е новолуние, на 17 март е първа четвърт, а на 25 март е пълнолуние.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 5 часа и 6 минути.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невяна Владинова: Гимнастичките ни са в много добра форма и са готови за началото на сезона
Невяна Владинова: Гимнастичките ни са в много добра форма и са готови за началото на сезона
Кирил Петков: За коалиционно споразумение можем да говорим след 9 месеца
Кирил Петков: За коалиционно споразумение можем да говорим след 9 месеца