НОВИНИ

Втори ден от срещата на Г-20 в Бали

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:00, 15.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Втори ден от срещата на Г-20 на остров Бали. Войната, която Русия води в Украйна, трябва да спре незабавно - каза президентът Володимир Зеленски във видеообръщение към лидерите на форума, доминиран от руската инвазия и последствията, които произтичат от нея. В заключителната проектодекларация, с която медии разполагат, се казва, че повечето от държави, членуващи в организацията, осъждат остро войната и подчертават, че тя прави световната икономика още по-уязвима.

Светът отчаяно се нуждае от сътрудничеството ни, за да бъде спасен, отговорни сме не само за народите си, но и за всички хора по света - това каза президентът на Индонезия при официалното откриване на срещата на Г-20.

"Да бъдем отговорни означава, че трябва да спрем войната. Ако войната не бъде прекратена за света ще бъде трудно да продължи напред", заяви президентът на Индонезия Джоко Уидодо.

По-рано към делегатите чрез видеовръзка се обърна президентът на Украйна. Убеден съм, че сега е времето, когато руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна, обяви Зеленски

"Искам тази агресивна руска война да приключи справедливо - според устава на ООН и международното право. Не "някак си" - както беше споменал генералният секретар на ООН - Антониу Гутериш. Украйна не бива да получава предложения, които предполагат компромис със съвестта, суверенитета, територията и независимостта й. Ние спазваме правилата и сме хора на честта. Украйна винаги е била лидер в усилията за опазване на мира, и светът стана свидетел на това. И ако Русия каза, че иска да сложи край на войната - да го докаже - с действия", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

В заключителната проектодекларация, която предстои да бъде подписана от лидерите на Г-20, се казва, че въпреки че повечето държави осъждат войната има и други гледни точки. Признава се, че форумът не е посветен на проблемите на сигурността, но именно те могат "да имат значителни последици за глобалната икономика".

Европа трябва да избегне свръхзависимост от Китай, заяви в кулоарите на срещата на Г-20 председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

По думите му единственият начин да се прекратят продоволствената и енергийната криза е Русия да спре "безсмислената война" и да спазва устава на ООН.

"Абсолютно съм убеден, че трябва да използваме срещите си днес и утре, както и неформалните контакти по време на форума на Г-20, за да убедим партньорите си да окажем по-голям натиск върху Русия. Защото Хартата на ООН, принципите на суверенитета, идеята, че не е приемливо да се опитват да се променят границите със сила в международен план, трябва да се споделят от всички", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джани Инфантино: Моята молба е за прекратяване на огъня по време на Световното първенство
Джани Инфантино: Моята молба е за прекратяване на огъня по време на Световното първенство
Стара електроцентрала стана атракционен комплекс в Лондон
Стара електроцентрала стана атракционен комплекс в Лондон