НОВИНИ

Вучич затвърди властта в Сърбия - изводи и факти след убедителната победа

вучич затвърди властта сърбия изводи факти убедителната победа
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 23.06.2020
Чете се за: 02:20 мин.
По света

"Ако погледнем броя на гласовете за управляващата партия на сръбския президент Александър Вучич, вървим към северно-корейски или китайски резултат от избори". Така коментира пред Ройтерс изхода от парламентарния вот в Сърбия университетският преподавател в Белград Слободан Жечевич.

Сръбската прогресивна партия излезе убедително първа политическа сила с около 63 на сто от гласовете, коалиционният й партньор - социалистите са втори с над 10 на сто.

Държавният глава също отбеляза безпрецедентния изход от вота.

Политическият пъзел на новото правителство

"Получихме малко над два милиона гласа при малко под 3,3 милиона подадени. Няма да бъдем арогантни при формирането на ново правителство. Ще включим и хора от листи, които не са минали бариерата за влизане в парламента.

Ще сформираме кабинет, който ще вземе ключови решения с по-голям консенсус и по-широка подкрепа, отколкото получихме на изборите. Ще трябва да покажем, че можем да работим по-здраво, по-бързо и по-интензивно за нашия път към Европа, с повече реформи. В същото време няма да забравим нашите приятели, които ни подкрепиха по време на пандемията и всеки път, когато териториалната ни цялост беше в опасност", каза Вучич.

Международният отзвук

Някои международни наблюдатели обаче определят резултата като пирова победа. Според Флориан Бибър от Австрийския университет в Грац, "без опозиция в парламента изборите са дискредитирани и управлението е по-нелегитимно отвсякога.

Авторът на "Дойче Веле" Норберт Мапес-Нидек сравнява партията на Вучич с онзи неизменен център на властта, какъвто навремето беше Комунистическата партия.

Сръбската прогресивна партия на държавния глава има 730 000 членове в страна с население, колкото на германската провиниция Хесен.

Използването на властта за отпускане на субсидии, дарения, държавни поръчки са в основата на феноменалната подкрепа, посочва Норберт Мапес-Нидек. Според него сегашната власт в Сърбия ще работи, докато има какво да се преразпределя и раздава.

Вучич и опозицията

Помощите от ЕС и инвестициите от Китай помогнаха на Сърбия да реализира, редом с Румъния, най-високия икономически ръст в региона преди началото на кризата с коронавируса. А ако вярваме на прогнозите, щетите от пандемията в Сърбия ще бъдат много по-леки, отколкото в други страни, пише Норберт Мапес-Нидек.

Така опозицията в Сърбия се оказа фрагментирана и практически не съществува. Тя изтъква използването на властовите позиции на управляващите, но и тоталният им контрол над медиите в страната. Затова част от опозицията бойкотира изборите с аргумента, че съществуващите условия изключват честен и свободен вот.

Избирателната активност се оценявана под 50 на сто при близо 57 преди четири години, включително и заради страх от зараза сред по-възрастните хора.

Външна политика

Избирателите обаче подкрепят управляващите заради мерките по справянето с пандемията и курса за членство в Европейския съюз при запазването на силни връзки с Русия и Китай, отбелязва Ройтерс.

Сърбия беше една от първите страни, която започна да вдига ограниченията още на 22 май и оттогава всички мерки практически бяха отменени.

1, 2 милиона сърби, които фигурират в избирателните списъци живеят в чужбина и вероятно не всички са упражнили правото си на глас.

Вечният проблем - Косово

Западни наблюдатели вече говорят за нова стабилност, но не благодарение на пътя към евроинтеграция, демокрация и правова държавност, каквито бяха очакванията. Заради доминиращата си роля президентът Вучич се чувства способен да реши дори вечния проблем с Косово - както той намери за добре.

Признаването на независимостта на Косово остава предизвикателство пред всяко бъдещо сръбско правителство. Преговорите с посредничеството на Евросъюза, блокирани от близо две години, ще бъдат подновени другия месец. Преди това обаче Александър Вучич отива при руския президент Владимир Путин за Парада на победата, а в събота ще бъде във Вашингтон за среща на върха в Белия дом.

Вучич вече обяви, че признаването на Прищина от Белград няма да бъде обсъждано. "Няма да го позволим", посочи той.

Пред косовската преса Ричард Гренел, пратеник на американския президент, подчерта, че срещата във Вашингтон ще се фокусира върху икономическите отношения. Той отхвърли спекулации, че Доналд Тръмп се стреми към бърз пробив, за да отбележи дипломатически успех преди американските избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима души са в болница след катастрофа край Костинброд
Петима души са в болница след катастрофа край Костинброд
Новак Джокович е заразен с Covid-19
Новак Джокович е заразен с Covid-19