НОВИНИ

Йоана Илиева: Много съм мотивирана да работя още

Ивайло Воденов Йоана Илиева
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:58, 30.08.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-добрата българска състезателка по фехтовка Йоана Илиева заяви, че е мотивирана за работи още и да се класира за олимпийските игри в Париж 2024.

Илиева спечели бронзово отличие на сабя на световното първенство по фехтовка в Милано (Италия) и донесе първи медал за България от шампионат на планетата в историята на женската сабя.

Състезателката и наставникът на националния отбор на България по сабя Ивайло Воденов получиха наградите си за спортист и треньор на месец юли в анкетата на спортните редакции. Илиева получи 13 гласа срещу 11 за трикратния европейски шампион по плуване за юноши от Белград 2023 Петър Мицин.

"Благодарна съм, че съм тук и се надявам да спечеля квота за Игрите в Париж 2024, дано и да е отборна", каза фехтовачката, която има в кариерата си и две европейски титли за девойки и за жени, както и множество отличия от Световни купи и международни турнири.

Дали България ще има отбор или само една състезателка на Игрите в Париж догодина ще стане ясно на 30 март 2024 . Илиева има много добри шансове да участва на олимпиадата, както и България да има отбор и три квоти за първи път в историята.

"Искам да благодаря на своя треньор, тъй като аз бях в най-добрата си форма на Световното първенство. Чувствах се като извънземно, все едно няма кой да ме победи. Просто съм много мотивирана за работя още", заяви още състезателката.

Ивайло Воденов също благодари за наградата.

"Много благодаря за признанието. Аз повече се радвам за Йоана и съм горд с нея, защото тя направи силна година, страхотен сезон. Заради нея съм треньор на месеца и се радвам за това. Нейният успех е грандиозен - сред над 100 жени да вземе медал от Световното първенство. Надявам се да надградим този успех. Йоана има много голям шанс за олимпийска квота. За нас обаче не е цел само участието на Игрите в Париж, ако не е подготвена за медал", каза Воденов.

На пресконференцията присъства също президентът на БФ Фехтовка Величка Христева, която благодари на медиите за доверието.

На 1 септември Илиева и нейните съотборнички започват подготовка за новия сезон с лагер на високопланинската база Белмекен. Първите две Световни купи за предстоящата кампания са през октомври в Алжир и Франция.

"Отборът, дори да не се класира за олимпиадата, има един страхотен състав. Те ще бъдат напълно готови за следващите игри през 2028 година. Такъв млад отбор няма в света. Това е тим, който в момента се учи", добави Воденов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров започна с две победи на турнир по тенис в Румъния
Пьотр Нестеров започна с две победи на турнир по тенис в Румъния
Правителството одобри 151,1 млн. лева за провеждане на местните избори
Правителството одобри 151,1 млн. лева за провеждане на местните избори