НОВИНИ

Йордан Александров и Кевин Пенев заминаха за световното първенство по спортна гимнастика

йордан александров спечели първото сезонa контролно гимнастиците
Снимка: БФ Спортна гимнастика
bnt avatar logo
от БНТ
16:03, 25.09.2023
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Йордан Александров и Кевин Пенев заминаха за участие на световното първенство по спортна гимнастика, което ще се проведе от 30 септември до 8 октомври в Антверпен (Белгия).

Двамата спечелиха правото да се състезават в шампионата на планетата след европейското първенство в Анталия, което беше квалификация за Мондиала.

„Чувствам се добре. Контролните също минаха добре и според мен съм готов да се състезавам на първото си световно. Вече нямам търпение да заминем и да покажа какво съм тренирал в залата, защото аз се подготвях доста усилено тези дни. Там трябва да дадем всичко от себе си, да сме спокойни и да си изиграем съчетанията без падане. Състезанието ще е тежко, защото има много добри състезатели. Ще заложа на чисто изпълнение. Планът е да играя по-лесни неща, но да са по-чисти. Целта ми е да взема квота, а след това ще усложнявам съчетанията си. Брат ми ще ми липсва, защото той е нещо като мой треньор, мой ментор. Той все пак ще е в залата, в публиката. Ще ме гледа и след тренировките ще може да ми даде съвети. В залата ще бъдат и родителите ми, както и роднини от България. Това е супер, защото ще си имаме агитка“, това сподели при заминаването дебютантът на такъв форум Кевин Пенев.

Надпреварата в Белгия е квалификация за олимпийските игри в Париж догодина, като българските състезатели ще разчитат да спечелят виза от индивидуалния многобой.

„Важно състезание. Най-важното в последните четири години. Има тръпка. Искам да си изиграя всичко, да направя едно добро състезание и резултатите ще дойдат. Най-важното ще е представянето в многобоя. Мисля, че с подготовката, която направих всичко ще мина добре. И двамата с Кевин имаме шанс да спечелим квота, но трябва да си изиграем шестте уреда без грешка“, сподели Йордан Александров.

За съжаление при жените България няма да има своя представителка. Палома Спиридонова, която на европейското първенство също доби право да се състезава в Белгия, ще пропусне надпреварата заради операция.

Българската делегация е водена от легендите в този спорт у нас, олимпийските вицешампиони Красимир Дунев и Йордан Йовчев. Треньор е Милко Танкушев, а физиотерапевт - Любомир Панев.

Заявки за участие в световното са подали 500 състезатели от 80 държави. Квоти ще получат първите 9 състава (от 3 до 5 състезатели) в отборното класиране, от индивидуалния многобой - при мъжете първите 8 , а при жените първите 14 състезателки, който не са взели визи с отборите си, както и от финалите на отделните уреди – победителите на всеки уред (6 при мъжете и 4 при жените), които не са взели визи в отборното и от индивидуалния многобой.

През 2024 година право да участват в Олимпиадата ще могат да добият състезатели участвали вт четирите световни купи, както и в европейското първенство.

Китай, Япония и Великобритания вече имат спечелени олимпийски визи след като заеха първите три места в отборното класиране на шампионата на планетата миналата година в Ливърпул.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров загуби от Александър Зверев на полуфиналите в Чънду
Григор Димитров загуби от Александър Зверев на полуфиналите в Чънду
Първите американски танкове "Ейбрамс" вече са пристигнали в Украйна
Първите американски танкове "Ейбрамс" вече са пристигнали в Украйна