НОВИНИ

За опасността Русия да използва ядрено оръжие в Украйна?

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:17, 15.10.2022
6251
Чете се за: 11:40 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Пред лицето на най-голямата криза за сигурността в Европа след Втората световна война, НАТО стои по-обединен от всякога - това е посланието от срещите в Брюксел на Алианса и съюзниците на Украйна. Освен предупреждение към Русия, от военния алианс потвърдиха готовност да защитят всеки сантиметър от територията на страните членки, че НАТО няма да се поддаде на ядрен шантаж и че са готови на твърд отговор.

Чуваме за ядрената заплаха от началото на конфликта в Украйна и тя циклично се повтаря. Но последната седмица ядрената реторика много се засили и породи известни страхове сред хората. Това ни накара да погледнем по-детайлно на рисковете.

Въпреки сериозните заявки от страна на Русия към НАТО, заплахата не е нараснала. Дори обратното - тя се оценява от експертите по-скоро като нищожна. Само един пример - като първа индикация, че е възможна употребата на ядрено оръжие, Америка и Западът щяха да изтеглят дипломатическите си представителства от Украйна. Нищо подобно не се случва.

Значителният успех на Украйна и връщането на много територии под неин контрол, предизвикаха масирани ракетни удари срещу Киев и други градове. Това отново възобнови ядрената реторика, която пък засили страховете, че, притиснат в ъгъла, Путин ще бъде принуден да прибегне до използването на ядрено оръжие. Но дали това би било изход за Русия? И до колко е реална ядрената заплаха?

Путин потвърди, че ударите срещу Киев са в отговор на взривяването на Кримския мост

"Искам да напомня, че нашата страна също разполага с различни оръжия за унищожение, а в някои области дори по-модерни от тези в страните от НАТО. И ако териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, ние без съмнение ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф", заяви Владимир Путин в речта, с която обяви частична мобилизация в Русия.

Джо Байдън: Путин не се шегува с ядрената заплаха

"Ядрената реторика на Русия е опасна, безразсъдна и те знаят, че ако използват ядрено оръжие срещу Украйна, това ще има тежки последици. Също така знаят, че ядрена война не може да бъде спечели и никога не трябва да се започва", отговори генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг: Ядрената реторика и завоалираните заплахи от Русия са опасни и безразсъдни

Колкото и да е парадоксално, именно военните експерти, които винаги калкулират и най-малкия риск, приемат че Путин не би изпълнил заплахите си. Според генерал Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", вероятността е почти нулева.

А военният историк Камен Невенкин коментира, че с тези изказвания Путин повдига напрежението:

"Създава уплаха масова, уплаха у хора, които не разбират… психологическата вреда, която нанася на т.нар. вражески страни е много по-голяма, отколкото ако прибегне към конкретно употреба на ядрено оръжие", каза той.

Първият аргумент може да се открие в стратегическите документи по сигурност и отбрана на Русия. Там тя допуска възможността да употреби първа ядрено оръжие, но само при опасност за самото съществуване на руската държава.

След разпадането на Варшавския договор, Русия осъзнава, че НАТО започва да взима превес и въоръжените им сили не са равностойни. Затова включва в доктрината си възможността да използва ядрено оръжие като превантивна възпираща мярка.

"Което Путин периодична го казва, т.е., той следва тази доктрина и каза "недейте така, много ни биете вече, почваме да се притесняваме, ще вземем да го натиснем онова, червеното копче до шкафа с водката". Колкото и да е парадоксално, това говорене е част от доктрината", коментира Невенкин.

Захарова: Руската федерация е ангажирана с принципа за недопустимост на ядрена война

Но включването на ултрарадикалите като Кадиров, Пригожин и Суровикин във военното управление създава основателни тревоги. Те със сигурност стават причина да се засили вниманието на съюзниците на Украйна. Но въпреки засилената риторика и от двете страни, в нито един момент не става дума за стратегически ядрени оръжия с голям обхват и мощност. Смята се, че употребата им е невъзможна.

БНТ: Все пак копчето не е едно и не е в спалнята на Путин

Камен Невенкин - Не е копче, а е куфарче и се надяваме, че не е в спалнята на Путин.

"Има образно казано три ядрени куфарчета - едно в Путин, второто в министъра на отбраната и трето в началника на генералния щаб, генерал Герасимов. Всички те трябва да дадат съгласието си. Те се съхраняват в складове, тези складове са ясно така локирани къде се намират средствата... всичко това се следи, това е една подготовка, която се вижда", уточнява ген. Съби Събев.

А и изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, независимо дали от подводници или бомбардировачи, може да се блокира във всеки един момент с конвенционални, не ядрени оръжия. Употреба на стратегически ядрени оръжия се разиграва единствено от пропагандни неофициални източници. Когато играчите на голямата политическа и военна сцена говорят за ядрени оръжия, винаги става дума за тактически.

"По отношение на тактическите ядрени средства, т.е. средствата с малка мощност, там вече въпросът опира до командващия примерно съответната групировка, ...пак с решението и на министъра на отбраната и на началника на генералния щаб. Но този, който трябва да натисне копчето вече е последният във веригата и не е сигурно, че в тази верига, всички ще изпълнят заповедта. Защото не на всички им се умира", обясни ген. Съби Събев.

Въпреки че обсегът и мощността им биха били малки, ефектът дори от еднократно изстрелване за Русия би бил пагубен. За това предупреждават от началото на войната в Украйна ЕС и най-вече НАТО, които вече директно ще се включат в конфликта.

"Вие споменахте за посланието и на НАТО, и на САЩ, че това няма да остане без отговор. И най-вероятно отговорът ще бъде конвенционален, а не огледален, с използването на ядрено оръжие", каза ген. Съби Събев.

НАТО разполага с изключително голям брой високоточни оръжия и това може да бъде удар с конвенционални оръжия по ядрени силози и подводници, казва Камен Невенкин.

Очертанията на войната: Военни кореспонденти от фронта

"Не е нужно да се атакува силоз с ядрена ракета. целите са предварително заложени, просто остава избор на оръжие. Другият предупредителен вариант е мощен удар по руските войски в Украйна, по-вероятно въздушен".

"Реално руската армия, която сега се намира на окупираната територия на Украйна може да бъде тотално разрушена", смята ген. Събев.

Другият вариант е, да направят показателен удар по черноморския флот. Той от е няколко десетки кораба и те с наличните средства са в състояние до го ликвидират целия за около час, коментира Камен Невенкин.

БНТ: Това Путин и неговите генерали знаят ли го?

Камен Невенкин: Те знаят, че са абсолютно неравностойни във военно отношение на НАТО.

"По отношение на конвенционалните въоръжени сили, НАТО има многократно превъзходство по отношение пред тези на Руската федерация, ние видяхме, че Русия фактически толкова обезсили сухопътните си войски в Украйна, че едва ли не трябва да ги възстановява отново. Въоръжението е някъде около 50% реално ликвидирано", допълва ген. Съби Събев.

При употреба на ядрено оръжие Русия вероятно ще бъде изключена от съвета за сигурност на ООН, заплаха, която носи и други последствия. Според ген. Съби Събев - Всички ще я заклеймят като ядрен терорист в света. А според Камен Невенкин възможна реакция е Путин да бъде персонално нарочен за терорист от ранга на Осама Бин Ладен.

БНТ: Тоест, физически да се разправят с него?

Камен Невенкин: Да, физически да бъде ликвидиран. Защото той е един от тези, които биха разпоредили, няма кой друг да разпореди такова нещо, не е в компетенцията на никой друг. Така че той моментално, ако това се случи, той бива нарочен за международно издирван терорист, което при наличната система на разузнаване и на спътниково наблюдение... просто ще му остане един твърде кратък живот на отшелник.

Сергей Лавров: Опасността от Трета световна война е реална, има риск от използване на ядрено оръжие

"Руският президент се опитва така да успокои тези ястреби в неговото близко обкръжение, че ядрената опция, разбира се, той не я изговаря пряко, но ядрената опция още не сме стигнали до нея. Затова аз казвам, че вероятността е нищожна", отново подчертава генерал Събев.

Предстоят планирани учения и от двете страни за използване на ядрено оръжие. Ежегодни и за двете страни. В условията на ескалиращ военен конфликт, може и да вдигат малко градуса на напрежение, но смисълът им трябва да е възпиращ.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Хебър спечели Суперкупата на България по волейбол
Шампионът Хебър спечели Суперкупата на България по волейбол
Рилски спортист победи шампиона Балкан в повторение на двубоя за Суперкупата на България
Рилски спортист победи шампиона Балкан в повторение на двубоя за Суперкупата на България