В Калофер празникът Рождество Христо е един от най-почитаните. Местните хора честват Коледа с дни. Традицията датира от векове. На трапезата присъстват специфични за региона гозби и ястия.
Подготовката за големия християнски празник започва няколко дни по-рано. Първо младите коледари подбират животните, които са един от най-характерните символи на традицията в Калофер. Те ги водят със себе си за здраве и берекет, тъй като животновъдството е основен поминък в града.
"Украсени са с юарчета на главата, с панделки, с червила и по принцип се води хубаво животно, рогато. Като ги разкарваме по пътя, коледуваме с тях, водим ги в къщите", каза Радослав Димов.
Задължително се коледува с автентичните калоферски носии и с джура гайдите. Изпълняват се песни, които са предадени от по-възрастните коледари.
Имаме на 2-3 места, които шият, но платовете са останали от по-възрастните хора. Почти ги няма, но дай боже младите калоферки, сръчни, да подхванат този занаят, защото важно е за нас.
"Песни изпълняваме според къщата, в която идем, където има момиче пеем за момиче, където има момче - пеем за момче", каза Аврам Мирчев.
Коледуването започва още в нощта на Бъдни вечер и продължава най-малко три дни и три нощи. Стопаните посрещат коледарите с червено и пълни маси с вкусни домашни мезета и ястия.
"Традицията при нас е жива, благодарение на хората, които са ни я предали, а ние сме длъжни да я предадем и на идните поколения и още по-щастливи сме от факта, че малките и младите деца още от детска възраст веднага започват с нашите традиции да живеят. В Калофер се коледява много. Някои казват до 40 дни, други 40 часа, ние специално не по-малко от два дни. Затова Христов ден го празнуваме на 26-и", каза Румен Стоянов.
В Калофер не остава къща без да бъде посетена от коледари. За да обходят всички домове, коледарите се разделят на групи. Така обичаят е спазен и вековната традиция предадена на бъдещите поколения.
Автор: Станислава Христозова