НОВИНИ

Европейски страни затягат мерките срещу COVID-19 по Коледа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:09, 24.12.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Британски специалисти съобщиха за понижена вероятност от хоспитализация при заразяване с Омикрон. Те считат, че възможността хората, инфектирани с новия щам, да попаднат в болница, е с 50 до 70 процента по-малка, в сравнение с другите варианти на коронавируса.

В Германия очакват до края на годината половината от заразените да са случаи на Омикрон. Редица страни предприеха нови ограничителни мерки.

Италия въвежда отново задължителните маски на открито, затягайки мерките коронавируса за празничните дни. Властите се надяват да избегнат пълно затваряне.

"Маските ще бъдат задължителни на открито и предвиждаме разпоредба, изискваща маска FFP2, най-защитаващия вид маска, за определени зони като транспорт на дълги разстояния, местен обществен транспорт, кина, театри, музеи, закрито спортни събития и дори стадиони", каза Роберто Сперанца, министър на здравеопазването на Италия.

Испания също връща маските на открито от днес. Мярката вече беше прилагана в по-ранните етапи на пандемията. Сега темповете на зараза отново се увеличиха и тази седмица беше регистриран антирекорд по инфектирани за ден. Някои се съмняват в ефикасността на новите мерки.

Областта Каталуния отиде по-далеч. Там вече е в сила вечерен час от 1.00 до 6.00 ч. сутринта. Ограничението ще важи 15 дни.

Във Финландия барове и ресторанти ще затварят от 21.00 часа считано от днес. От 28 декември заведенията ще затварят в 18.00 часа, а броят на посетителите ще бъде ограничен.

В съседна Гърция маските също стават задължителни от днес на открити и закрити места. Мярката ще остане в сила поне до 2 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За традициите на Рождество - какви са обичаите в Калофер
За традициите на Рождество - какви са обичаите в Калофер
По-спокойно е на Централна автогара в столицата днес
По-спокойно е на Централна автогара в столицата днес