НОВИНИ

Задържаха двама мъже, помагащи на афганистанци и пакистанци да преминат незаконно през България

bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 15.11.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Криминално
задържаха двама мъже помагащи афганистанци пакистанци преминат незаконно българия

Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за подпомагане на граждани от Афганистан и Пакистан да преминат незаконно през страната.

Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняеми Т.П., на 39 г., и Д.Ф, на 40 г., за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали, чрез осигуряване на транспорт, 19 чужди граждани, от които две ненавършили 16-годишна възраст, да преминат през страната в нарушение на закона – престъпление по чл.281, ал.2, т.1, т.4 и т.5 във вр. ал.1 от Наказателния кодекс, като спрямо Д.Ф. обвинението е и за това, че е действал като помагач на Т.П.

На 14 ноември 2020 г., към 8.30 часа, служители на Дирекция “Вътрешна сигурност“-МВР, ОД на МВР-Хасково и РУ-Свиленград са установили и задържали в Свиленград, 19 чужди граждани от Афганистан и Пакистан, всички мъже, като двама от тях са ненавършили 16-годишна възраст. Чужденците са се намирали в товарния обсег на микробус с българска регистрация управляван от Т.П.

Установено е, че чужденците влезли в България от Гърция през „зелена граница“, в района на гранична пирамида, в землището на Свиленград. Наблизо ги чакал автомобил, управляван от Т.П., в който те се качили. Автомобилът се насочил към вътрешността на Свиленград, като зад него се движел друг лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от Д.Ф.

Събраните доказателства сочат, че обвиняемият Т.П. е следвало да откара чужденците с микробуса до вътрешността на Свиленград, където трябвало да ги остави, а от там те да бъдат превозени до вътрешността на страната, а обвиняемият Д.Ф е следвало да обезпечи безпроблемното им движение до Свиленград, като за целта е следвало да получат възнаграждение.

Срещу чуждите граждани са образувани бързи производства за извършено престъпление по чл.279, ал.1 от НК и са настанени в Център за мигранти.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор от РП-Свиленград. По досъдебното производство се извършват следствени действия.

По време на извършените първоначални следствени действия на място е присъствал районният прокурор на Свиленград Мария Кирилова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС настояват за повече денонощни аптеки: Пациентите да имат 24-часов достъп до лекарства
БЛС настояват за повече денонощни аптеки: Пациентите да имат 24-часов достъп до лекарства
В Букурещ се проведе церемония в чест на загиналите в Първата световна война
В Букурещ се проведе церемония в чест на загиналите в Първата световна война