НОВИНИ

Зоран Заев не подаде оставка, опозицията внесе вот на недоверие

Александър Марков
от Александър Марков
16:17, 08.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
Балкани
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Опозицията в Република Северна Македония внесе вот на недоверие срещу кабинета на Зоран Заев. Причината: Заев обеща да подаде оставка след загубата на местните избори, но оставката все още не е факт.

Опозицията дава заявка за ново мнозинство и управление на страната. Самият Заев реагира, че има опасност договорите с България и Гърция да бъдат поставени под въпрос.

Седмици след като загуби местните избори, Зоран Заев е изправен пред дилема: или да изпълни обещанието си да подаде оставка, или да рискува да бъде свален от опозицията.

Технически вотът на недоверие може и да мине, след като опозицията уверява, че има 61 гласа.

"Повечето хора мислят, че ВМРО-ДПМНЕ не иска да поеме кормилото на държавата. И че най-хитрият и умен ход би било да се напада правителството, но да не бъде свалено", казва Владимир Перев, колумнист в Tribuna.mk.

Дясноцентристите от ВМРО-ДПМНЕ неведнъж са изразявали своята опозиция към договорите с България и Гърция. И в този смисъл ключовият въпрос е: който и да е на власт в Скопие, ще промени ли отношението към София?

Според експерти - това е малко вероятно.

Външният министър Буяр Османи заяви, че Скопие разглежда решението на спора с България с три елемента: формула за езика, протокол пет плюс едно и зелена светлина за начало на преговори. Записването на българите в Конституцията на Република Северна Македония е възможност за решение на двустранните проблеми.

Следващата среща между преговорните екипи на двете страни е в средата на ноември след изборите в България, обяви още Османи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Недялков се подложи на операция в Португалия
Антон Недялков се подложи на операция в Португалия
Заловените край Лясковец мигранти вече са в бежанските центрове в София и Любимец
Заловените край Лясковец мигранти вече са в бежанските центрове в София и Любимец