НОВИНИ

Заместник външният министър се срещна с дипломати от ЕС и Шенген

заместник външният миистър срещна дипломати държави членки шенген
bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 15.11.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова е представила пред посланиците на държави членки на Европейския съюз и Шенген последните развития по отношение на кандидатурата на страната ни за пълноправно членство в Шенген. Това съобщиха от Външно министерство.

Заместник-министърът напомни за декларираната многократно от Европейската комисия и от Европейския парламент готовност на България да се присъедини към Шенген.

Припомнен бе приносът на България в опазването на външните европейски граници, както и вложените за това значителни финансови, технически и човешки ресурси.

Заместник-министър Петрова информира за календара на обсъжданията в Брюксел по присъединяването на България в Шенген и очерта последващите действия с цел постигане на положително решение до края на 2022 г.

Българският заместник-министър подчерта също така, че на фона на променената геополитическа обстановка и предизвикателствата пред икономиката, задържането на България и Румъния извън Шенген, при положение че всички критерии за членство са изпълнени, не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата. Необходимо е действията на европейско ниво да подсилват европейското единство и интеграция, а не да разделят допълнително страните.

Велислава Петрова изрази увереност, че на предстоящото през декември заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи държавите членки ще вземат решение, базирано на критериите и съответните технически аргументи, и България и Румъния ще получат подкрепа за членството си в Шенгенското пространство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": Над половината българи смятат, че партиите ще намерят решение на важните икономически проблеми
"Референдум": Над половината българи смятат, че партиите ще намерят решение на важните икономически проблеми
Медицински сестри от Карлово излязоха на протест за достойно заплащане
Медицински сестри от Карлово излязоха на протест за достойно заплащане